Europarlamentarul PDL Theodor Stolojan considera ca disputele interne dintre Traian Basescu si USL pe tema Schengen nu ajuta Romania.

De asemenea, potrivit rfi.ro, politicianul afirma ca statul roman ar fi fost deja acceptat in spatiul Schengen daca nu ar fi avut loc "incercarea de lovitura de stat" din 2012.

"Eu sper sa avem o sansa sa putem macar in prima etapa, asa cum a fost o intelegere acum un an de zile, respectiv cu porturile si aeroporturile, urmand ca in etapa a doua sa putem primi liber in Schengen si cu transporturile rutiere. Totusi, as vrea sa precizez un lucru foarte limpede: daca n-ar fi fost evenimentele din vara anului trecut, acea incercare de lovitura de stat, Romania era acum in prima etapa acceptata in Schengen, respectiv cu aeroporturile si porturile. Eu sper totusi ca acum, in martie, fiind din nou problema pe agenda Consiliului JAI, sa reusim acest lucru", a declarat europarlamentarul PDL.

De asemenea, Stolojan considera ca autoritatile romane trebuie sa tina cont de "mesajul neoficial" care vine de la Bruxelles.

"Trebuie sa intelegem un lucru pe care foarte multi demnitari nu doresc sa-l spuna limpede si anume: oficial, nici un stat membru nu ne poate spune «domnule, nu indepliniti criteriile de intrare in Schengen», pentru ca aici exista o reglementare foarte clara, care spune ce criterii trebuie sa indeplinesti pentru a fi admis in Spatiul Schengen si Romania indeplineste aceste criterii. In orice intanire oficiala, nimeni nu-ti poate spune oficial altceva. De aceea, avem si foarte multe declaratii ale unor state membre, care au fost si vizitate recent ba de prim-ministru, ba de presedintele Camerei Deputatilor sau mai stiu eu cine, care ne spun «da, domnule, suntem de acord». Insa neoficial, ni se spune ceea ce ni se spune si noua aici, in Parlamentul European: «degeaba aveti aparate care survoleaza granitele, degeaba aveti aparate cu infra nu stiu ce, cu caldura, care simt si un animal cand trece granita, cand in spatele computerului sta un om care e corupt sau care are cu totul alte valori decat cele care trebuie». Deci asta e mesajul neoficial care ni se spune si sigur ca el este legat de intregul sistem de lupta anticorputie din Romania, de intregul sistem judiciar, de eficienta etc.", a mai adaugat Theodor Stolojan.

Citeste si:
Vasile Blaga îi dă replica lui Băsescu: ”PDL nu poate fi reînviat...
Vasile Blaga îi dă replica...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.