Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, si-a exprimat speranta ca unele state ale Uniunii Europene vor adopta individual masuri impotriva Rusiei ca raspuns la otravirea unui fost spion rus si a fiicei acestuia in Marea Britanie, intrucat la summitul european incheiat vineri ''interesele'' diferite ale tarilor blocului comunitar nu au permis adoptarea unei pozitii comune, informeaza agentia EFE.

''Nu este usor sa-i tinem pe cei 28 impreuna'', pentru ca statele membre ale UE, in virtutea traditiilor sau pozitiei lor geografice, au ''interese'' si pozitii diferite fata de Rusia, a admis Tusk la conferinta de presa de dupa summitul european.

''In acest context, apreciez bunavointa, determinarea si bunele instincte politice manifestate de toti colegii mei ieri. Cred ca a fost cea mai buna reactie pe care am reusit sa o decidem'', a continuat Tusk, facand referire la solidaritatea exprimata de liderii europeni fata de Marea Britanie in cazul fostului spion Serghei Skripal, otravit in aceasta tara impreuna cu fiica sa, Iulia. Atat Tusk, cat si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, au subliniat la aceasta conferinta de presa unitatea statelor UE in sprijinul lor fata de Marea Britanie si au sustinut ca raspunsul adoptat de blocul comunitar la summitul de joi si vineri este ''fara precedent''.

Presedintele Consiliului European si-a exprimat speranta ca ''un numar de state membre vor lua pana luni masuri aditionale impotriva Rusiei''. Intrebat care ar fi acest numar, el a raspuns ca se asteapta sa fie ''mai mult de unul, dar nu tot grupul'' celor 28 de state membre, scrie Agerpres.

Cehia, Danemarca, Irlanda si Lituania au anuntat pana in prezent ca iau in considerare masuri impotriva Moscovei, dupa ce Marea Britanie a decis ca represalii impotriva acesteia expulzarea a 23 de diplomati rusi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.