Creatorul de moda Azzedine Alaia, cunoscut si ca designer al casei Guy Laroche, a murit in noaptea de vineri spre sambata, la Paris, la varsta de 77 de ani, potrivit Le Point.

Dupa ce a cazut in casa sa, in urma cu zece zile, Azzedine Alaia a fost transportat la un spital din Paris, unde a intrat in coma. El a murit in noaptea de vineri spre sambata.

Nascut pe 20 februarie 1940, la Tunis, Alaia a ajuns la Paris in anii 1960, din cauza razboiului cu Algeria. S-a angajat imediat la casa Dior, condusa de Yves Saint Laurent, care preluase sefia dupa disparitia lui Christian Dior.

Dat afara cinci zile mai tarziu, din cauza lipsei de documente, Alaia si-a urmat visul alaturi de Guy Laroche si Thierry Mugler si a reusit sa isi formeze propria clientela cu ajutorul atelierului sau din strada Bellechasse.

Rochii sculpturale, linii mulate, materialele si sublinierea taliei se numara printre elementele definitorii stilului sau.


Imbracat mereu intr-un costum negru cu o croiala orientala, Azzedine Alaia era artizanul „feminitatii exacerbate”. In decurs de cativa ani, el a devenit un virtuoz al vestimentatiei si a fost incurajat de prietenul sau Thierry Mugler sa isi deschida propria casa de moda.

Anul 1980 a fost cel al fondarii casei Azzedine Alaia. In varsta de 40 de ani, creatorul a continuat sa exploreze constructia vesmintelor si sa foloseasca mereu materiale noi.

Modelele sale preferate erau Naomi Campbell, Linda Evangelista si Stephanie Seymour, iar muzele lui erau doua actrite emblematice pentru anii 1980: Grace Jones si Farida Khelfa.

Intre cele care admirau si erau clientele fidele s-a numarat si Tina Turner, una dintre celebrele rochii purtate de era a fost facuta din perle si aur.

Premiat pentru creatiile sale, Alaia era recunoscut si pentru prezentarile de moda spectaculoase. In 2011, casa Dior i-a propus sa preia conducerea dupa John Galliano, oferta pe care a refuzat-o.


Despre autor:

Clara Vacaru
Clara Văcaru a revenit in echipa 9am in anul 2022, după o pauză de doi ani. Pasionată de știri de când se știe, a terminat Facultatea de Jurnalism și lucrează în presă de peste 10 ani.
Crede cu tărie că “informația este putere” și visează ca, în viitor, să aibă o afacere în domeniul educației.
Mai multe

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.