Mii de filipinezi fugeau duminica din regiuni de coasta din estul arhipelagului, odata cu apropierea puternicului taifun Nock-Ten, in ziua de Craciun, relateaza AFP.

Autoritatile au avertizat cu privire la posibilitatea formarii unor valuri de 2,5 metri inaltime si unor alunecari de teren in Peninsula Bicol si pe insulele din vecinatate.

”Ne-am plimbat cu megafoane si le-am cerut oamenilor sa-si ia micul dejun, sa-si faca bagajele si sa urce in camioanele armatei”, a declarat pentru AFP Alberto Lindo, un oficial din Alcala, o localitate cu 3.300 de locuitori de langa Mayon, un vulcan activ.

”Pe versantii vulcanului sunt cantitati importante de cenusa, sunt susceptibile sa fie urnite de ploi puternice si apoi sa acopere casele”, a adaugat el.

Nock-Ten, numele unei pasari din Laos, urmeaza sa atinga uscatul duminica seara la Bicol, iar apoi, luni, principala insula, Luçon, pe care se afla capitala Manila.

Aceasta regiune saraca, in principal agricola, in care traiesc 5,5 milioane de oameni, este adesea prima atinsa de cele aproximativ douazeci de taifunuri care se abat anual asupra arhipelagului.

Potrivit Centrului american pentru taifunuri, Nock-Ten va fi insotit, atunci cand va atinge uscatul, de curenti de vant sustinut de 231 de kilometri pe ora si va prezenta rafale de 278 de kilometri pe ora.

Furtuna urmeaza sa afecteze o regiune in care traiesc aproape 42 de milioane de oameni, inclusiv Manila scrie News.ro.

Apararea Civila din regiunea Bicol a estimat ca aproape 500.000 de persoane erau amenintate de taifun. Aproximativ 4.000 de persoane au fost instalate in adaposturi de urgenta, iar alte 8.000 s-au refugiat in alte locuri, potrivit autoritatilor.

Operatiuni de evacuare continuau duminica in zone de coasta, la Bicol, sau care ar putea sa fie afectate de alunecari de teren, cu ajutorul camioanelor armatei.

Nock-Ten, care va matura Filipinele in contextul in care sezonul taifunurilor s-a incheiat, perturba grav sarbatorile de Craciun, o data importanta in arhipelagul locuit in principal de catolici ferventi.

Citeste si:
Oamenii încă fug din Ucraina de teama războiului! Ce mesaj a...
Oamenii încă fug din Ucraina...

Unele zboruri au fost anulate, iar toate legaturile cu feribotul au fost suspendate.

La Manila, autoritatile au cerut locuitorilor de la periferiia dinspre mare sa plece. La fel, turistii au fost indemnati sa evite sa se duca pe plaje, la sud de capitala.

Oameni de stiinta estimeaza ca puterea furtunilor din ultimii ani este cauzata de modificarile climatice.

In noiembrie 2013, 7.350 de persoane au murit sau au fost date disparute dupa supertaifunul Haiyan.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.