Social 8 August 2008 13:16
Pentru a putea preda cursul optional de Istoria comunismului, care va fi accesibil liceenilor incepand din septembrie, profesorii vor lua, mai intai, ei insisi lectii, de la cercetatorii din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, care au redactat manualul cursului.
La cursurile programate pe 4 si 5 septembrie vor participa 50 de profesori de istorie, care vor deveni, la randul lor, formatori in acest domeniu. Profesorii vor fi alesi dintre cei care au cercetat istoria comunismului, in functie de rezultatele avute in acest demers stiintific.

"Profesorii care vor preda noua materie trebuie sa fie instruiti in acest domeniu, pentru ca acesta nu este un curs obisnuit de istorie, ci aduce informatii noi, privind implicatiile psihologice, politice si sociale ale regimului comunist in Romania", a precizat, pentru NewsIn, purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei.

Programa cursului a fost initiativa profesorului Mihai Stamatescu si cuprinde teme ca ideologia comunista sau mecanisme de mentinere a puterii. Astfel, elevii care vor alege acest curs, vor invata despre organizatiile de masa, "omul nou" si monopolul ideologic si vor afla ce inseamna alterarea sistemului de valori, controlul partidului asupra scolii, bisericii si institutiilor culturale, stereotipurile, limba de lemn, controlul demografic si al locului de munca sau criza alimentara.

Potrivit programei, o alta tema noua pentru studiul istoriei va fi "celalalt" in timpul regimului comunist, in cadrul careia elevii vor invata despre "dusmanul de clasa", situatia minoritatilor sau despre asa-zisii prieteni si adversari din politica externa.

Manualul dupa care va fi predat noul curs se va numi "O istorie a comunismului".

Profesorii de istorie considera cursul util pentru formarea sociala a liceenilor, pentru ca acestia vor putea avea informatii clare despre perioada comunista si vor fi ajutati sa faca conexiuni intre societatea in care traiesc si perioada imediat anterioara. "Pentru a se informa despre aceasta perioada, tinerii din ziua de azi au acces la surse diverse, asa ca informatia este de multe ori distorsionata. Elevii care au acum 17 sau 18 ani sunt socati sa afle ca parintii lor se uitau la un singur canal TV care transmitea 2-3 ore pe zi. Intelegand cum s-a ajus aici, vor intelege mai bine democratia si valorile societatii actuale. Pana la urma, scoala trebuie sa educe cetateni", spune Mihai Manea, profesor de istorie la Colegiul National "Mihai Viteazul" din Capitala.

Profesorul Manea considera ca propunerea unui astfel de curs a fost facuta in cel mai potrivit moment, pentru ca, acum, cercetatorii comunismului au o perspectiva clara asupra acestei perioade.

Manualul care va fi folosit la curs, realizat de sase cercetatori din cadrul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului, va fi lansat la inceputul lunii septembrie si ii are ca referenti pe Stelian Tanase si pe Neagu Djuvara. "Lansarea manualului <<O istorie a comunismului>> se va face in septembrie si va fi o aparitie editoriala inedita, pentru ca este vorba de o carte complexa, cu texte, documente, grafice, imagini si analize care urmaresc sa-i ajute pe copii sa gandeasca singuri. In plus, tonul manualului este unul obiectiv, pasnic, asa ca ar putea fi util oricui vrea sa aiba informatii clare despre acest regim politic", precizeaza inspectorul Doru Dumitrescu, din cadrul Comisiei Nationale de Istorie de pe langa Ministerul Educatiei.

Pe 24 iulie, Ministerul Educatiei a anuntat ca, din anul scolar 2008-2009, elevii claselor a XI-a si a XII-a vor putea alege sa studieze, la cursurile optionale, istoria comunismului romanesc. Ulterior, profesorii si elevii care au participat la Scoala de Vara de la Sighet au cerut ministerului ca studiul represiunii comuniste sa fie obligatoriu in liceu, iar Istoria Romaniei sa fie inclusa, din nou, intre probele impuse la examenul de bacalaureat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.