Incepand cu 22 iulie, ploile puternice si furtunile au provocat inundatii devastatoare in Ucraina, Republica Moldova si Romania, lasand in urma pagube importante la nivelul locuintelor, infrastructurilor si terenurilor agricole, a declarat Elisabeth Byrs, purtatorul de cuvant al Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare, cu sediul la Geneva.

In Romania, in anumite zone, inundatiile au provocat cele mai mari pagube din ultimii 40 de ani, prin distrugerea partiala sau totala a 8.941 de case. Cinci persoane si-au pierdut viata, in timp ce 10.520 au fost evacuate, potrivit oficialului ONU.

In Ucraina, 34 de oameni au murit in vestul tarii, de-a lungul raurilor Nistru si Prut, iar 25.000 au fost evacuati. Circa 24.000 de hectare de terenuri agricole sunt inca inundate si o parte insemnata din recolte a fost compromisa. Mai multe zone au devenit inaccesibile pe cale terestra, astfel ca proviziile de apa si hrana sunt transportate cu elicopterul, a adaugat purtatoarea de cuvant.

In Republica Moldova, trei persoane au murit inecate, 4.251 de localnici au fost evacuati si 836 de case au fost inundate.