Social 4 August 2008 13:34
Deputatul de Cluj Mircia Giurgiu a transmis, luni, ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, o scrisoare deschisa prin care ii solicita sa publice pe site lista cu alimentele nesanatoase care ar urma sa fie interzise de la vanzare in unitatile de invatamant preuniversitar.
Deputatul a declarat, intr-o conferinta de presa de saptamana trecuta, ca lista trebuia publicata cel tarziu in data de 3 iulie, transmite corespondentul NewsIn.
„Legea privind alimentatia sanatoasa in unitatile de invatamant preuniversitar a fost adoptata si publicata in Monitorul Oficial al Romaniei. In sarcina ministerului pe care il conduceti a ramas redactarea listei cu alimentele nesatoase care nu pot fi oferite ori vandute in crese, gradinite, scoli si licee. Avand in vedere faptul ca lista a fost transmisa institutiei dvs. de catre membrii Comisiei de nutritie - formata numai din specialisiti nutritionisti - va solicitam sa o publicati pe site-ul Ministerului Sanatatii Publice astazi pentru a fi accesibila tuturor celor interesati”, se arata in scrisoarea deschisa trimisa de Giurgiu.

Deputatul a mai declarat in conferinta de presa amintita ca banuieste existenta unor grupuri de interese care ar colabora cu asociatia patronala Romalimenta pentru a tergiversa aplicarea legii. „Precizam ca am venit cu aceasta solicitare intrucat ar fi de dorit ca legea sa fi aplicata inca din anul scolar 2008 - 2009”, se mai arata in scrisoarea deschisa trimisa de deputatul Giurgiu. Alimentele cu continut mare de zahar, grasimi si sare nu vor mai putea fi comercializate in incinta gradinitelor si a scolilor, potrivit unei liste elaborate de Ministerul Sanatatii, care, de saptamana viitoare, va fi supusa dezbaterii publice.

Potrivit listei, pentru sanatatea scolarilor si a prescolarilor, vor fi interzise alimentele care, prin continut, au peste 300 Kcal pe unitatea de vanzare, mai putin sandvisurile, care vor putea avea pana la 350 Kcal. Lista mai contine produse precum hamburgerii, pizza, preparatele de patiserie, cartofii prajiti si mezelurile grase, deoarece acestea au un continut mare de grasimi pe suta de grame.

Elevii nu vor mai putea cumpara de la magazinele din incinta scolilor nici chips-uri, covrigei, sticks-uri, snacks-uri, alune sarate si seminte sarate, din cauza ca acestea contin peste 1.5 grame de sare pe 100 de grame de produs. Lista interzice, de asemenea, comercializarea de prajituri, bomboane, acadele si sucuri carbogazoase cu continut ridicat de zahar, dar si a oricaror alimente vrac (varsate).

Potrivit comisiei care a elaborat lista, bauturile care vor putea fi vandute sunt apa potabila imbuteliata, apa minerala imbuteliata si bauturile racoritoare din extract de fructe sau legume, fara nicio alta substanta adaugata. Principalele alimente care vor fi comercializate fara restrictii in magazinele din incinta scolilor sunt lactatele, fructele si legumele, deoarece acestea se incadreaza in limitele impuse pentru alimentele recomandate copiilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.