Eclipsa totala de soare este vizibila ca o eclipsa partiala in Romania. La Observatorul 'Amiral Vasile Urseanu' din Bucuresti, pasionatii de fenomene astronomice pot privi in conditii speciale eclipsa.
"Noi avem un instrument putin mai deosebit prin care se vad si eruptiile solare. O sa vedem un soare eclipsat de luna cu eruptii solare pe margine", a declarat Adrian Sonka, muzeograf la Observatorul Astronomic 'Amiral Vasile Urseanu'.

Observatorul va fi deschis incepand de la ora 12.00, pe toata durata fenomenului, a afirmat Adrian Sonka. El a spus ca taxa de intrare este de patru lei pentru adulti si de doi lei pentru elevi si studenti.

"Daca oamenii nu pot veni la Observator, atunci pot vedea chiar ei eclipsa, dar trebuie sa se uite la soare printr-un filtru de sudura in cazul in care nu mai au utilaj de la eclipsa din 1999", a declarat muzeograful, pemtru Romania Libera.

Potrivit Adevarul, este cea de-a doua eclipsa de soare a anului 2008 si se produce dupa aproape doi ani si jumatate de la ultimul fenomen de acest gen.

Ultimele eclipse partiale de Soare vizibile in Romania au fost la 29 martie 2006 si la 3 octombrie 2005, iar pe 11 august 1999 a avut loc ultima eclipsa totala de Soare vizibila in tara noastra. O eclipsa totala de Soare vizibila in Romania va avea loc in 2081, iar urmatoarea eclipsa partiala de Soare va fi pe 15 ianuarie 2010.

Cei care privesc astazi spre soare in acest interval sunt sfatuiti sa poarte ochelari speciali de protectie sau sa se uite printr-un filtru de sudura. In caz contrar, acestia pot suferi afectiuni ale ochilor. Eclipsa de astazi face parte din ciclul Saros 126, fiind a 47-a eclipsa din aceasta serie.

Ciclul Saros 126 este unul foarte vechi, prima eclipsa din serie avand loc pe 10 martie 1179. Dupa 72 de eclipse, dintre care 31 partiale, 28 inelare, 10 totale si 3 hibride, ciclul Saros 126 se va incheia in anul 2459.

Urmatoarele doua eclipse de soare vor avea loc pe 26 ianuarie 2009 (Saros 131) si pe 22 iulie 2009 (Saros 136). Prima va fi o eclipsa inelara, iar a doua va fi totala. Niciuna dintre ele, insa, nu va fi vizibila din Europa.

Pentru a o observa fara pericol, protejati-va ochii folosind ochelari speciali. Daca nu sunteti protejati sufient, riscati afectiuni oculare grave.