Social 1 August 2008 17:15
Siruri de masini zgomotoase si inghesuite, claxoane, intersectii aglomerate, soferi nervosi... Bulevardele din Bucuresti par ca se sufoca.

Cu toate acestea, isi fac aparitia timid, pe pistele special amenajate sau prin parcuri, tot mai multi biciclisti. Aceia care probabil cred ca aceasta este cea mai buna metoda de a scapa din traficul infernal.

Toti locuitorii Bucurestiului sunt incurajati sa mearga pe doua roti. Pentru ei, astazi s-a dechis Cicloteque, primul centru de inchiriat biciclete, fiind o excelenta modalitate de aliniere la standardele europene, pentru ca in marile orase occidentale, bicicleta este unul dintre principalele mijloace de locomotie.

Proiectul a fost initiat de Asociatia MaiMultVerde, in colaborare cu UniCredit Tiriac Bank si Universitatea din Bucuresti. Cicloteque se afla in apropierea Facultatii de Drept si are la dispozitia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete, care pot fi inchiriate in fiecare zi.

De ce cu bicicleta

Cicloteque a fost lansat printr-un mars al biciclistilor printre care s-au afalat si sustinatori ai proiectului si entuziasti ai mersului pe doua roti, printre care primarul general al Bucurestiului Sorin Oprescu, Daciana Sarbu, Florin Grozea (HI-Q) si Lucian Mandruta.

"Cred cu tarie in initiative de acest fel, cred cu tarie ca si Bucurestiul poate fi un oras al bicicletelor. Sunt convins ca oricine, indiferent de varsta si de ocupatie poate alege sa mearga cu bicicleta si va promit ca vom face lucruri in directia aceasta. Va felicit si va rog sa ma considerati, si astazi si in alte ocazii, un prieten si un sustinator al dumneavoastra", a declarat primarul Capitalei, Sorin Oprescu.

"Cu cat vor fi mai multi biciclisti pe strazi, cu atat mai sigur va fi mersul pe bicicleta prin Bucuresti. Sunt convins ca, odata cu formarea unei mase critice de biciclisti in Bucuresti, vor aparea si pistele, iar soferii se vor obisnui sa ne ia in seama", crede directorul Asociatiei MaiMultVerde, Dragos Bucurenci.

Si bloggerii saluta lansarea centrului Cicloteque, printre ei Claudiu Vrinceanu si Drgaos Dehelean, iar 9am.ro semnala acum cateva luni importanta mersului pe bicicleta intr-un oras mare si aglomerat cum este Bucurestiul.

"In calitate de biciclist urban profesionist, salut inaugurarea centrului de inchiriat biciclete Cicloteque. Ca biciclist revoltat pe saracia drepturilor oferite acestei minoritati de catre cetatenii si edilii Bucurestilor, simt ca acest demers reprezinta un prim pas spre directia buna, pe care stiu ca ati vazut-o si simtit-o in orasele europene", este de parere Claudiu Vrinceanu. Dragos Dehelean invita de asemenea la o plimbare cu bicicleta.

Cicloteque atrage atentia!

Din dorinta de a se ralia la standardele Uniunii Europene, Bucurestiul a pasit de curand pe acelasi drum: exista deja piste speciale pentru biciclete pe multe dintre marile artere bucurestene, iar proiectul va continua. Primul pas a fost facut, insa drumul care trebuie parcurs pana la adoptarea in masa a mijloacelor de transport alternativ este lung si anevoios si are nevoie de cat mai multi suporteri.

Traficul rutier excesiv este cea mai mare sursa de poluare in capitala. In fiecare luna, in Bucuresti se produc 273 de tone de praf si 125 de tone de plumb, aproape toate provenind de la traficul rutier. Dintr-o problema de disconfort zilnic, traficul excesiv si poluarea cauzata de acesta se transforma treptat intr-o amenintare la adresa sanatatii populatiei. Astazi, in Bucuresti circula zilnic cca 1 500 000 de autovehicule, incluzandu-le pe cele de tranzit sau folosite in aprovizionare. Aproximativ 30% dintre autovehicule circula folosind benzina cu plumb, combustibil extrem de nociv, interzis de Uniunea Europeana. In cazul expunerii la concentratii ridicate, particulele de plumb si alte metale aflate in suspensie pot afecta sistemul nervos, functiile renale, hepatice, respiratorii.

La 10 kilometri parcursi, o bicicleta va reduce dioxidul de carbon pe care l-ar fi emis un autovehicul pe aceeasi distanta cu 1500 de grame. Folosirea bicicletei ca mijloc de transport alternativ pentru deplasarea in oras este deja o masura adoptata eficient in foarte multe capitale europene.

Cicloteque se va deschide pentru public din 1 august, punand la dispozitia doritorilor un parc velo de 100 de biciclete. Centrul va fi deschis in fiecare zi a saptamanii, intre orele 8:00-22:00 (luni-vineri), respectiv 10:00-22:00 sambata si duminica.

Bicicletele vor putea fi inchiriate exclusiv pe baza unui abonament anual in valoare de 100 RON (50 RON pentru studenti), la care se adauga o taxa de 2 RON / h (1 RON / h pentru studenti) la fiecare inchiriere. De asemenea, abonatii pot opta pentru alte doua variante de inchiriere: 10 RON pentru 12 h (5 RON pentru studenti), respectiv 20 RON pentru 24 h (10 RON pentru studenti).

Tot incepand din august, biciclistii din oras isi vor putea parca bicicleta in standurile special amenajate in cadrul proiectului Cicloteque. Standurile sunt amplasate la principalele centre universitare (Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Politehnica Electronica - Leu, Politehnica Automatica - Rectorat, ASE Moxa, ASE Agronomie), la sediile UniCredit din Strada Ghetarilor si din Piata Charles de Gaulle, la Carturesti Verona si la sediul organizatiei Copacul de Hartie (Str. Domnita Ruxandra nr. 15).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.