Social 29 Iulie 2008 01:27
Presedintele Traian Basescu a atras atentia asupra necesitatii unor masuri rapide pentru diminuarea riscului de producere a unui dezastru ecologic prin ruperea barajului de la lacul de decantare de la Colbu 1, din zona Borsa, Maramures.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca, dincolo de drama oamenilor, a constatat ca exista riscuri la cele doua lacuri de decantare -Colbu 2 si Colbu 1- din Maramures. Seful statului a explicat ca la Colbu 2 s-a rupt digul si toata apa cu metale grele si, probabil, cu cianuri a fost deversata in Colbu 1. "Am vazut un lucru extrem de periculos pentru toata zona Borsa. Intre peretele muntelui si dig s-a creat o ruptura prin care curge apa nefiltrata si riscul ca acest stavilar sa cedeze este mare daca mai ploua", a explicat presedintele.

"Acolo trebuie actionat extrem de rapid," a mai spus seful statului, criticand atitudinea unor oficiali care au incercat sa minimalizeze eventualele riscuri din zona. "Am gasit acolo o doamna secretar de stat din Ministerul Mediului si se pare ca era o oarecare suparare ca de ce s-a vorbit despre acest risc. Acum vorbeste presedintele Romaniei despre acest risc, iar riscul acesta trebuie diminuat rapid pentru ca ruperea barajului acestui lac de decantare de la Colbu 1 ar inseamna un dezastru ecologic," a conchis presedintele.

Presedintele a fost in nordul Moldovei si in cursul zilei de luni. Basescu a vizitat duminica seara zona Baia Borsa, unde inundatiile au creat mari pagube, si a dat asigurari ca Executivul va acorda fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de ape.

Seful statului a dat asigurari ca Guvernul va aloca resursele financiare necesare pentru refacerea infrastructurii rutiere si pentru despagubirea oamenilor. "Am convingerea ca Guvernul va acorda toata atentia pentru refacerea infrastructurii rutiere si pentru despagubirea oamenilor si ca va aloca resursele financiare necesare”, a spus Traian Basescu.

La Baia Borsa, unde exista pericolul unei poluari din cauza inundarii a doua iazuri de decantare pline cu steril, s-a deplasat duminica si secretarul de stat in Ministerul Mediului, Lucia Ana Varga. Comisarul sef al Garzii de Mediu Maramures, Claudia Simion, a declarat dupa vizita lui Varga ca pericolul poluarii a fost evitat, dupa ce s-au luat masuri de evacuare a apei din iaz. Autoritatile de mediu impreuna cu autoritatile locale si judetene din Maramures erau in alerta, sambata seara, din cauza riscului crescut de poluare la Baia Borsa, dupa ce ploile risca sa produca o deversare de steril de la un iaz de decantare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.