Social 28 Iulie 2008 23:38
Presedintele Traian Basescu regreta "disparitia" lui Petre Ninosu, "personalitate marcanta" ce a avut "o contributie importanta la dezvoltarea gandirii juridice romanesti", se arata intr-un comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a primit cu adanca tristete vestea disparitiei lui Petre Ninosu, judecator al Curtii Constitutionale a Romaniei si fost ministru al Justitiei", precizeaza sursa citata.
Seful statului transmite "sincere condoleante" familiei sale pentru pierderea suferita.

Petre Ninosu, numit judecator la Curtea Constitutionala in 2001 de presedintele Romaniei la acea vreme, Ion Iliescu, a murit sambata seara, la varsta de 64 de ani.

Petre Ninosu a fost, inainte de numirea sa la Curtea Constitutionala, consilier al presedintelui Ion Iliescu, parlamentar social–democrat timp de trei mandate consecutive si ministru in guvernul Nicolae Vacaroiu.

Mandatul sau ca judecator la Curtea Constitutionala expira in 2010.

Nascut la 9 noiembrie 1944, in Bucuresti, dupa ce a absolvit Facultatea de Drept din Bucuresti (1968), Petre Ninosu a fost, pe rand, pana in 1987, cercetator stiintific, avocat in Baroul Bucuresti, consilier la Directia Legislatie si Studii din Ministerul Justitiei.

A fost coautor al Codului civil adnotat din 1982. In 1989, a fost stramutat, impreuna cu familia, stabilindu-li-si domiciliu obligatoriu la Piatra Neamt.

Dupa Revolutia din decembrie 1989, a intrat in Parlament inca din 1990, ca membru al social-democratilor. In guvernul provizoriu condus de Petre Roman a fost director adjunct al Directiei Legislatie si Studii din Ministerul Justitiei, numit in februarie 1990. Apoi a candidat pe listele Frontului Salvarii Nationale la primele alegeri parlamentare libere, din iunie 1990, si a fost ales deputat de Neamt, fiind ales presedintele Comisiei juridice a Camerei Deputatilor. El a fost ales si in urmatoarele legislaturi, intre 1992 si 1996 si in cea de-a doua, 1996-2000, reprezentand tot social-democratii, ca senator de Neamt.

In guvernul PDSR condus de Nicolae Vacaroiu (1992-1996), a fost ministrul justitiei din noiembrie 1992 pana in martie 1994, apoi, in acelasi guvern, a fost numit ministru pentru relatia cu Parlamentul, din octombrie 1995 pana in decembrie 1996.

Imediat dupa alegerile din 2000, a fost consilier de stat al Departamentului constitutional si legislatie din cadrul Administratiei prezidentiale, intre decembrie 2000 si iunie 2001, cand a fost numit de Ion Iliescu judecator la Curtea Constitutionala, pentru un mandat de noua ani.

In noiembrie 2001, Petre Ninosu a fost distins de presedintele Ion Iliescu cu Ordinul National "Steaua Romaniei" in grad de Cavaler.

Dupa venirea guvernului de coalitie de dreapta, in decembrie 2004, Petre Ninosu, alaturi de ceilalti membri ai Curtii Constitutionale, a fost acuzat de politizarea deciziilor Curtii, in special in cazul legilor privind reforma in justitie din iulie 2005.

In ultimii doi ani, Curtea a fost chemata sa intervina in mai multe dispute politice, intre presedinte si premier, privind numirea mai multor ministri, iar presa a scris ca deciziile Curtii au influentat traseul in instanta al mai multor dosare de coruptie, au impus transferarea dosarelor revolutiei si mineriadei de la procurorii militari la cei civili si au schimbat conditiile cercetarii ministrilor parlamentari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.