Social 25 Iulie 2008 04:41
Ministrul Muncii Paul Pacuraru a anuntat ca pensiile vor creste in avans de la 1 noiembrie, procentul anuntat fiind de 20%. Ministrul Pacuraru a declarat la BBC ca procentul nu a fost inca aprobat de guvern, dar estimarea sa se bazeaza pe alte majorari anterioare. Banii ar urma sa vina din excedentul bugetar, a mai spus Paul Pacuraru.

Majorarea pensiilor de la intai noiembrie, propusa de ministrul Paul Pacuraru, nu ar trebui sa creeze dificultati bugetare.

Recent, Ministerul Muncii a anuntat ca bugetul asigurarilor sociale de stat, din care se platesc pensiile, a inregistrat un surplus de 500 de milioane de lei la jumatatea acestui an, adica circa 150 de milioane de euro.

Problemele ar putea aparea insa anul viitor.

Punctul de pensie, a carui valoare actuala este de circa 580 de lei, sau 5 milioane 800 de mii de lei vechi, ar trebui sa ajunga anul viitor la 45 la suta din valoarea salariului mediu brut pe economie.

Mai precis, va trebui sa ajunga la aproape 7 milioane de lei vechi.

Acordarea acestei majorari cu doua luni mai devreme nu va fi o problema, spune fostul ministru al Muncii Gheorghe Barbu, atata timp cat vor fi bani de pensii si anul viitor.

Numai ca, avand in vedere reducerea contributiilor la sistemul asigurarilor sociale suprapusa pe cresterea cheltuielilor nu poate functiona cu actuala politica fiscala, considera comentatorul economic Liviu Voinea.

Pentru a se putea colecta suficienti bani pentru plata pensiilor majorate, ar fi nevoie fie de o schimbare a sistemului de impozitare fie de o crestere a Taxei pe Valoarea Adaugata.

Posibila majorare a pensiilor cu 20 la suta vine la scurt timp dupa ce Guvernul a acceptat solicitarea sindicatelor de crestere a salariului minim pe economie de la 500 la 540 de lei incepand cu luna octombrie.

Salariul minim ar urma sa fie de 600 de lei de la inceputul anului viitor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.