Social 24 Iulie 2008 00:22
In numarul trecut, saptamanalul Reporter Special a publicat un articol care avea drept subiect candidatura Patriarhului la functia de presedinte al Romaniei. Informatia a fost primita de la o sursa de incredere, motiv pentru care s-a decis publicarea articolului.

Este de preferat ca discretia cu care este invaluita munca de colectare a fondurilor de la enoriasi sa fie reglementata foarte clar si amendata de catre cei care s-au transformat in adevarati CEO (Chief Executive Officer) pe diferite paliere de responsabilitati si competente in BOR Este obligatorie transparenta in ceea ce priveste implicarea Mitropoliilor sau a Patriarhiei in afaceri dintre cele mai diverse: constructii, imobiliare, productie, media, prestari servicii etc. Caruselul retrocedarilor catre BOR trebuie sa inceteze cat se poate de repede. Transferul de proprietate catre BOR a sute de mii de hectare de padure, cladiri, spitale, terenuri si multe alte proprietati imobiliare a transformat BOR intr-un urias fond de investitii, fond ce poate fi listat la Bursa in orice moment.

Listarea la Bursa va fi benefica pentru cresterea valorii actualelor active si va genera resurse financiare suplimentare pentru dezvoltarea unei afaceri de succes. Fostul Mitropolit al Moldovei, actualul Patriarh, ramane unul dintre cei mai de succes manageri romani in viata. Nu vrem sa intram in amanunte.

Curtea de Conturi a rasfoit doar de cateva ori contabilitatea BOR, desi biserica primeste anual fonduri de la bugetul de stat. De ce? Cine controleaza si auditeaza celelalte venituri, sume rezultate din tranzactiile comerciale desfasurate in spatiul economic romanesc? Cine poate evalua evaziunea fiscala adiacenta BOR, si aici ne referim la sumele incasate prin donatii sau atentii ocazionale sau ocazionate, in conditiile in care sumele intrate in buzunarele preotilor sunt declarate partial? Nu avem cunostinta despre nici un preot anchetat pentru primirea de foloase necuvenite. Sub 10% dintre preoti elibereaza chitanta pentru fiecare banut primit. Sumele nedeclarate sunt de ordinul zecilor de milioane de euro, iar smerenia enoriasilor este taxata pe fata, fara nici un fel de jena. Doreste Biroul de presa sa declinam pe aceasta tema? Credem ca nu. Care sunt motivele pentru care un slujitor al Domnului ar purta butoni Cartier? Cat de necesare sunt limuzinele de peste 80.000 de euro cu care se plimba acei CEO la care faceam referire si de ce lupta pentru putere in Sfantul Sinod a capatat conotatii comerciale? Acestea ar fidoar o parte din intrebarile pe care dorim sa le lansam in spatiul public. Nimeni nu are curajul sa desfaca odata pentru totdeauna lacatul BOR.

Biserica Ortodoxa Romana nu este o notiune abstracta, iar parte dintre cei care citesc aceste randuri cunosc aceste lucruri. Un profesor a fost arestat zilele trecute pentru ca a incasat foloase necuvenite. Acesta poate fi un precedent care ar trebui sa puna pe ganduri multi cetateni in sutana. De miile de preoti cu buzunare largi nimeni nu sufla un cuvant. Banii enoriasului sunt buni, atata vreme cat acestia se impart regulamentar cu superiorii.


Despre autor:

Reporter Special

Sursa: Reporter Special


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.