Social 22 Iulie 2008 04:33
Numarul copiilor "capsunarilor" a crescut de 5 ori, in nici 2 ani, 0,34% sunt in grija vecinilor si doar 3,47% dintre copii beneficiaza de protectie speciala

Intr-un an si jumatate, numarul familiilor de romani care au plecat la munca in strainatate a crescut de aproape 5 ori. Astfel, daca la sfarsitul lui august 2006, in evidenta Autoritatii Nationale pentru Protectia Copilului (ANPDC) figurau 14.470 de familii, la 31 martie a.c., numarul acestora ajunsese la 69.628. In prezent, in evidenta ANPDC exista 98.194 de copii cu parinti plecati la munca peste hotare, dintre care 31,15% provin din familii in care ambii parteneri au ales sa-si castige painea in Occident.

Comparand aceste cifre cu datele de acum doi ani - cand statul avea in evidenta 20.945 de cazuri - rezulta cu numarul copiilor capsunarilor a crescut de 5 ori. Intr-o situatie delicata se afla si minorii care au un singur parinte sustinator al familiei, plecat din tara, numarul lor reprezentand 10,5% din totalul cazurilor.

95,67% dintre minori au ramas acasa in grija rudelor pana la gradul IV (frati, matusi, unchi, bunici), fara a beneficia de protectie speciala din partea statului. 0,34% dintre copii au fost lasati de parinti in grija vecinilor sau a altor persoane, in timp ce 3,47% au fost incadrati intr-o forma de protectie speciala si sunt ingijiti fie de asistenti maternali, de rude sau de persoane apropiate familiei, fie au primit gazduire intr-un centru de plasament.

Scoala si Politia - datoare sa tina evidenta copiilor "capsunarilor"

Saptamana aceasta, o comisie de experti din cadrul MIRA, MECT si MMFES se va intruni pentru a discuta pe marginea unui ordin comun, de monitorizare eficienta a copiilor aflati in situatii de dificultate. Vicepresedintele ANPDC, Gabriella Tonk, ne-a precizat ca adoptarea acestui act normativ presupune impartirea unor sarcini precise intre cele trei ministere. Scoala va fi obligata sa raporteze Serviciului Public de Asistenta Sociala (SPAS) cazurile de copii ramasi fie singuri acasa, fie in ingrijirea altor persoane, decat parintii naturali. Politia, totodata, trebuie sa se autosesizeze si sa colaboreze strans cu acest serviciu.


Despre autor:

Gandul

Sursa: Gandul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.