"Probabil ca aceste atacuri au fost planuite", a spus Gediminas Vysniauskis, directorul adjunct al inspectoratului pentru taxe. Administratia fiscala si-a inchis serviciile de pe internet, pentru a preveni pagubele si a blocat accesul de la anumite servere, iar accesul la rubricile de completare online a taxelor a fost intrerupt cateva ore, dar nu s-au pierdut date.

"Adresele unor servere, care generau cereri, au fost blocate imediat...analizele preliminare arata ca serverele erau localizate in Romania"
, a spus administratia fiscala.

Atacurile cibernetice sunt adesea deviate prin mai multe tari, pentru a se ascunde astfel adevarata lor origine. In iunie, mai multe site-uri oficiale din Lituania s-au confruntat cu atacuri electronice si au fost postate insemne sovietice si sloganuri antilituaniene, dupa ce Parlamentul tarii a interzis folosirea simbolurilor sovietice si naziste, cum ar fi secera si ciocanul, precum si interpretarea imnului URSS la reuniunile publice.

Atacurile pe Internet sunt similare cu cele care au vizat Estonia, ale carei servere au fost atacate in aprilie si mai anul trecut. Seful biroului de securitate a Internetului din Estonia a facut o legatura intre aceste atacuri si decizia Estoniei de a muta o statuie a soldatului sovietic din centrul capitalei Tallinn.

Atacurile cibernetice din partea unor infractori, activisti, grupuri protestatare sau altii au devenit mai frecvente si pot avea un impact negativ, dat fiind ca internetul are o tot mai mare importanta in viata de zi cu zi.

Speculaiile autoritatilor lituaniene se pot adeveri, daca luam in considerare faptul ca multe cazuri de atacuri cibernetice si fraude pe internet i-au avut ca protagonisti in ultimul timp, pe cetateni romani.