Social 19 Iulie 2008 15:53
Presedintele Traian Basescu a declarat ieri ca este bine ca s-a deschis o dezbatere publica pe tema amprentarii intrucat, fara nicio legatura cu ceea ce se intampla in Italia, opinia publica trebuie informata ca "pasapoartele emise de la 1 ianuarie" vor fi "cu amprenta pe ele".

Presedintele Traian Basescu a indemnat ziaristii sa studieze legea cu atentie si a spus ca, fara a face vreo trimitere la cazul din Italia, si restul romanilor vor fi amprentati in proria lor tara odata cu introducerea pasapoartelor biometrice, informeaza NewsIn.

"Pasapoartele care se emit de la 1 ianuarie trebuie sa fie cu amprenta pe ele. Asta vroiam sa stiti, pentru ca este bine ca s-a deschis o dezbatere publica pe tema asta ocazionata de ceea ce multi presupun ca face Guvernul italian, dar va trebui sa cititi legea. In orice caz, romanii, de la 1 ianuarie, vor trebui sa-si puna amprenta pe pasaport", a spus Basescu.

"In SUA oricum nu poate intra nimeni neamprentat inainte. Cred ca trebuie sa incepem o dezbatere publica sa intelegem foarte bine catre ce ne indreptam, ceea ce va spun nu e legat de ceea ce se intampla in Italia, dar sa stim ce facem si ce spunem", a mai explicat Basescu.

Traian Basescu a comentat de asemenea ca nu a discutat niciodata cu ministrul italian de interne, Roberto Maroni, si pune pe seama unei erori gazetaresti afirmatiile din cotidianul la Repubblica, potrivit carora, seful statului s-ar fi declarat de acord cu amprentarea romilor din Italia pentru ca, spre deosebire de premierul Tariceanu, presedintele roman nu a comentat nimic cu privire la demersul amprentarii romilor.

"Am inteles framantarea din Romania cu privire la declaratia ministrului italian de interne, a domnului Maroni, personal am considerat ca nu trebuie sa am nicio reactie pentru ca este vorba de un articol de presa si nu de o pozitie pe care eu sa o fi primit de la guvernul italian sau un act oficial, sau o discutie intre mine si oficialitatile italiene in acest sens", a declara seful statului.

"Pozitia mea este o pozitie in interesul romanilor. Punct. Deocamdata discutiile intre mine si Guvernul italian nu sunt definitivate, sunt in evolutie", a spus presedintele, care a tinut sa le sugereze jurnalistilor citirea cu atentie a legii italiene.

Pe de alta parte, potrivit cotidianului italian La Repubblica, primului-ministru Tariceanu primeste reprosuri din partea lui Roberto Maroni, care ii sugereaza demnitarului roman sa citeasca in amanuntime legea care pemite insemnarea cetatenilor nomazi din Italia.

“In Italia sunt apreciate calitatile profesionale si umane ale majoritatii romanilor care locuiesc in aici. Dar, pe de alta parte, exista si o minoritate intre acestia care este responsabila pentru acte de violenta ce au uimit profund opinia publica italiana, iar acest tip de comportament impune masuri si controale mult mai eficiente, care nu sunt deloc bazate pe criteriul nationalitatii. Astfel, garantam siguranta tutror cetatenilor”, a fost replica Ministerului de Afaceri Externe Italian, dupa cum arata La Repubblica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.