Social 18 Iulie 2008 14:43
Desi coruptia din Romania este un fenomen cotidian, raspandit in spitale, pe stadioane si in ministere, cea mai mare problema ramane aceea a politicienilor corupti care detin puterea si blocheaza orice eforturi de reforma, se arata intr-un reportaj britanic postat pe site-ul YouTube.

"Din ziua in care se nasc, romanii se confrunta cu coruptia", sustine reportajul produs de Journeyman Pictures, o casa independenta de film cu sediul la Londra specializata in documentare. Materialul video prezinta coruptia ca parte a vietii de zi cu zi din Romania. Reportajul porneste de la nasterea in maternitate, unde "nici nu ti se mai cere mita, se stie ca trebuie sa o dai", si culmineaza cu dosarele de coruptie la nivel inalt, dintre care sunt prezentate cazurile fostului premier Adrian Nastase si al fostul ministru al agriculturii Decebal Traian Remes.

"Pe masura ce cresc, romanii isi dau seama ca sunt o serie de alte servicii ce necesita o abordare 'pe sub tejghea'. De exemplu, in serviciile publice, unde, daca nu vrei sa ai probleme, cel mai cel mai bine este sa-i dai 'atentii' functionarului public", comenteaza realizatorul britanic.

"Daca romanul devine microbist, ajunge sa se confrunte cu lumea tenebroasa a transferurilor ilegale, a evaziunii fiscale si spalarii de bani. Desigur, aici nu mai vorbim de coruptia la mic nivel. Simpaticul patron al Steaua Bucuresti trebuie sa dea socoteala cu privire la achizitionarea unor terenuri in conditii suspecte. Judecand dupa dimensiunile casei sale, nu pare a fi foarte sarac", noteaza reportajul realizat de Journeyman Pictures.

Parlamentul Romaniei este prezentat ca fiind "locul unde se afla cea mai mare problema. Majoritatea politicienilor sunt corupti, intr-un fel sau altul", spune realizatorul documentarului, citandu-l pe Victor Alistar de la Transparency International.

Fostul ministru al justitiei Monica Macovei vorbeste despre dificultatile de "a combate coruptia politica intr-o tara cu politicieni corupti care detin puterea si emit legi sau ordonante" prin care contraataca permanent orice masura anticoruptie.

Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Daniel Morar, confirma pentru realizatorii britanici "tentativele Legislativului de a modifica structura si organizarea DNA, astfel incat in primul rand sa nu mai aiba competenta de a cerceta parlamentari".

Cu toate tentativele de dezmembrare a DNA si de demitere a unor procurori, mai multi politicieni de rang inalt au fost anchetati si trimisi in judecata de catre DNA, cum ar fi fostul premier Adrian Nastase sau fostul ministru al Agriculturii Decebal Traian Remes, noteaza realizatorul britanic.

Cazul Remes este detaliat si in ceea ce priveste presiunile politice si consecintele manageriale din TVR, unde Rodica Culcer a fost "trecuta pe linie moarta" in urma deciziei de a face public materialul video si audio privind mita luata de fostul ministru.

Concluziile sunt totusi optimiste, Daniel Morar afirmand ca DNA beneficiaza de sprijin din partea populatiei, a societatii civile si "a unei anumite parti a presei".

"Lumea vrea sa vada condamnari, daca intr-adevar sunt probe, pentru aceste persoane importante", spune Morar.

Asteptarile romanilor se indreapta insa si spre Uniunea Europeana, din care Romania face parte de la 1 ianuarie 2007.

"UE a fost cea care le-a cerut intotdeauna liderilor politici din Romania sa faca reformele necesare. Nu au facut acest lucru niciodata fara presiunea din partea UE. Sper ca UE va juca un rol pozitiv in chestiunea luptei anticoruptie"
, conchide Rodica Culcer.


Coruptia din Romania a atras atentia si presei germane

Fraudele de la bacalaureatul din acest an, exemplificate de cazul directoarei liceului din Sighet unde s-au strans aproximativ 30.000 de euro pentru obtinerea unor note bune la examen, arata amploarea coruptiei din Romania, scrie Frankfurter Allgemeine Zeitung in editia de ieri.

"Teama de bac? Asa ceva nu a mai existat anul acesta la liceul particular Gheorghe Pop de Basesti din Sighet. Peste 100 de elevi in pericol de a pica bac-ul au dat fiecare directoarei mita in valoare de 1000 de RON, care a transmis banii - minus comisionul incasat de ea - presedintelui comisiei de corectare. In acest mod s-au strans peste 30.000 de euro pentru notele bune date la examen"
, scrie FAZ in editia de ieri.

"Fraudele de la bacul de anul acesta indica amploarea pe care a luat-o fenomenul coruptiei din Romania", considera FAZ, citand un raport al Agentiei de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE), care arata ca acest gen de cazuri sunt obisnuite la nivel national. In mai bine de jumatate din judetele Romaniei au fost descoperite deviatii semnificative de la media anuala a notelor elevilor, constata AEACE.

"La fel cum se cumpara note la bac, se cumpara si permise de conducere, autorizatii generoase de constructie, scutiri de impozite sau o programare timpurie la operatie", arata FAZ.

Raportul Comisiei Europene din 23 iulie va critica Romania pentru coruptia persistenta si pentru neajunsurile din sistemul judiciar, dar va constata ca s-au facut totusi unele progrese, in ciuda obstructionarii de catre Parlament a unor cazuri de coruptie, au declarat pentru Reuters surse europene

Comisia vede un progres real in Romania, in pofida obstacolelor politice

Executivul Uniunii Europene va adopta trei rapoarte in 23 iulie pe tema problemelor puse de justitia, criminalitatea si coruptia din Romania si Bulgaria si a modului in care ambele state de la Marea Neagra gestioneaza fondurile UE, informeaza NewsIn.

Proiectele acestor rapoarte sunt tinute secrete chiar si fata de guvernele de la Sofia si Bucuresti, sustine Reuters, care citeaza sub acoperirea anonimatului "o sursa europeana familiarizata cu ceea ce contin dosarele".

Printre pasii pozitivi facuti de Romania in ultimele sase luni se numara numirea unui nou ministru al justitiei, crearea si punerea in functiune a agentiei nationale anticoruptie si suspendarea unei ordonante care ar fi blocat urmaririle penale.

"Ceea ce lipsesc sunt procesele si condamnarile"
, a declarat sursa europeana, care a adaugat ca partidele parlamentare continua sa blocheze progresul in ceea ce priveste aducerea in fata justitiei a "pestilor mari".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.