Social 16 Iulie 2008 13:30
Inca un milion de romani ar putea avea acces la servicii de apa potabila si canalizare, pana in 2013, prin implementarea celor sase proiecte de mediu de peste jumatate de miliard de euro, deja aprobate de Comisia Europeana (CE), potrivit datelor prezentate marti de ministrul mediului, Attila Korodi.

Pana in 2013, Romania va trebui, conform Tratatului de Aderare, sa creasca accesul locuitorilor la reteaua de apa potabila si canalizare cu 10% fata de cea actuala, potrivit NewsIn.

Proiectele aprobate pana in prezent vor indeplini jumatate din angajamentele Romaniei, astfel ca, dupa ce vor fi construite si reabilitate statiile de epurare, precum si retelele de canalizate preconizate pentru zonele Cluj-Salaj, Giurgiu, Turda-Campia Turzii, Calarasi, Sibiu si Tulcea, inca 5% din populatia Romania va beneficia de acces la serviciile publice de apa potabila si canalizare.

Ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi, s-a intalnit marti, cu primari si presedinti ai Consiliilor Judetene, pentru a discuta despre cum pot fi atrase, pana in 2013, cele 4,5 miliarde euro reprezentand fonduri nerambursabile, din Programul Operational Sectorial (POS) Mediu.

Korodi s-a aratat dezamagit ca in sala au fost prezenti destul de putini alesi locali fata de cati fusesera invitati, aratand ca, desi ministerul va sprijini autoritatile locale de a absorbi banii comunitari, acestea vor trebui sa se implice in elaborarea unor proiecte viabile.

"Daca isi imagineaza cineva ca drumul pana la obtinerea undei verzi din partea Comisiei Europene este simplu se inseala. Este, daca vreti, si o chestiune de mentalitate a celor responsabili in accesarea si cheltuirea fondurilor si de vointa in a profita la maximum de sansele pe care banii europeni ii ofera tarii noastre", a declarat ministrul mediului, citat de NewsIn.

Romania va cofinanta cu circa 1,1 miliarde euro proiectele de mediu care se refera, printre altele, la infrastructura de apa si retelele de canalizare, gestionarea deseurilor, protectia impotriva inundatiilor si termoficare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.