Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, spune ca, pentru prima data in ultimii trei ani, lista medicamentelor compensate si gratuite a fost modificata si au fost introduse medicamente noi. "Lista A va contine numai medicamente ieftine, compensate cu 90 la suta, astfel incat sa creasca accesul oricarui cetatean la medicamente. O parte dintre medicamentele scumpe de pe lista B, unele si intre cinci si 10 milioane de lei, vor fi trecute pe lista C, unde compensarea este de 100 la suta", a precizat ministrul Sanatatii.

Protocoale terapeutice vor arata ce criterii medicale trebuie sa indeplineasca un pacient pentru a beneficia de un medicament gratuit sau compensat.

Pe lista compensatelor si a gratuitelor se vor afla, in premiera, si medicamente pentru boli rare, cum ar fi hemofilia sau talasemia.

Pe de alta parte, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Vasile Ciurchea, spune ca, din luna septembrie, informatizarea si protocoalele emise vor permite controlul prescriptiilor medicale. "Toti medicii de familie au primit laptopuri si programul informatic. Vom putea, astfel, monitoriza mai usor prescrierea retetelor si vom putea vedea daca se prescriu retete fara motive intemeiate", a precizat Ciurchea.