Social 4 Iulie 2008 15:38
Romanul scriitorului francez Pascal Bruckner, "Iubito, eu ma micsorez!...", in care un om devine din ce in ce mai mic cu fiecare copil care i se naste, a fost publicat in limba romana la Editura Trei, potrivit unui comunicat din partea editurii.

"Mon petit mari" ("Iubito, eu ma micsorez!...") este cel mai recent roman al lui Pascal Bruckner, publicat anul trecut la editura franceza Grasset si aparut de curand in traducere romaneasca la Editura Trei.
"'Iubito, eu ma micsorez!... ' se inscrie intr-o traditie literara si picturala care m-a pasionat intotdeauna, aceea referitoare la transformarea corpului, dilatarea, marirea, diminuarea lui, traditie care merge de la Rabelais la Marcel Aymé, trecand prin Swift, Voltaire, Balzac, Lewis Carroll, F. S. Fitzgerald, Richard Matheson si multi altii. Intr-o epoca in care omenirea, dupa cate ne anunta savantii, nu inceteaza sa creasca in inaltime, romanul meu reia, dintr-un unghi nou tema micsorarii", noteaza Bruckner.

Solange, o roscata frumoasa si bogata de 1,85 m, se casatoreste cu Léon, simpatic orfelin, de 1,66. Dragostea lor este nebuna, oarba, totala si rodnica, iar primul dintre cei patru copii ai lor nu intarzie sa apara la noua luni de la casatorie. Insa cu fiecare progenitura, Léon mai scade cateva zeci de centimetri si devine, spre disperarea lui, din ce in ce mai mic in ochii celor pe care ii iubeste.

"Pascal Bruckner a scris un roman de suspans comic si usturator, care i-a reusit. Se poate citi ca o pilda filosofica ce stigmatizeaza una dintre cele mai insuportabile tendinte ale epocii noastre, cultul copilului-rege", scrie Livre Hebdo despre noul roman al lui Bruckner.

"Pascal Bruckner gusta din plin savoarea trecerii de la alegorie la farsa, adoptand tonul unei epopei rabelaisiene. Nu te poti abtine sa nu razi enorm la aceasta metafora a copilului fagocit, a femeii devorante si a barbatului devorat"
, noteaza revista Elle.

Cartea este disponibila in librariile romanesti, in Colectia "Fiction Connection" a Editurii Trei, la pretul de 19,90 lei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.