Social 25 Iunie 2008 05:15
Imediat dupa izbucnirea scandalului „Mailat" in Italia, ministrul de interne Cristian David a decis detasarea unor echipe speciale de politisti in Peninsula. Acestia aveau rolul de a colabora cu autoritatile de la Roma pentru a contracara valul de infractiuni comise de romanii stabiliti acolo

Aceasta actiune, pentru unii angajati ai Ministerului de Interne, nu a fost decat o noua posibilitate de a face bani in plus.

Comisarul-sef Mircea Moraru, angajat al Directiei Buget - Contabilitate din cadrul Politiei Romane, a gasit o sursa de castig de pe urma deplasarilor ofiterilor trimisi in Italia. Schema era simpla.

La intoarcerea in tara, Moraru le spunea acestora ca nu le poate rezolva deconturile. Ulterior, dupa mari straduinte, el reusea sa puna actele in regula, dar cerea bani pentru „talentul si priceperea" sa.
Cel putin opt politisti l-au platit pe Moraru cu sume intre 800 si 1.700 de lei pentru „servicii contabile".
Politistii au fost trimisi in Italia pentru combaterea infractiunilor comise de cetateni romani. La intoarcere, au fost jecmaniti de propriii colegi.

Politistii au fost trimisi in Italia pentru ...
Inregistrarile convorbirilor comisarului-sef Mircea Moraru, din cadrul Inspectoratului General de Politie, au scos la iveala cum erau „vamuiti" ofiterii romani care aveau misiuni in afara tarii.

Opt ofiteri de politie, detasati in Italia dupa scandalul „Mailat", trebuiau sa plateasca spaga pentru a li se deconta cheltuieli facute in interes de serviciu.

Romanii erau detasati in Italia, in cadrul programelor de cooperare politieneasca demarate imediat dupa izbucnirea scandalului legat de uciderea Giovannei Reggiani de catre Romulus Mailat. Cel care „vamuia" in tara ofiterii era comisarul-sef Mircea Moraru, angajat al Directiei Buget-Contabilitate din cadrul IGPR. La intoarcerea politistilor din misiune, el se ocupa de verificarea deconturilor.

Conform interceptarilor telefonice facute de anchetatori, schema era simpla: Mircea Moraru se plangea colegilor ca nu poate sa rezolve multe dintre deconturi, in special cartele telefonice si bilete pe mijloacele de transport.

Ulterior, el reusea acest lucru, dar, asa cum e „normal" in economia de piata, trebuia remunerat pentru efortul depus. Suma era in functie de facturile decontate, astfel ca DNA i-a pus comisarului sechestru pe un cont de 6.600 de lei.

„Talentu’ si sprijinu’ trebuie premiate"
Intr-o discutie interceptata, Mircea Moraru povesteste subinspectorului Iulian Dinca, intors in tara, de ce merita sa-i ia „comisionul" de decont. Mircea Moraru: „Talentu’ si sprijinu’ nu trebuie si ele premiate? Am dreptate? Am dreptate! Fiindca, iti spun, daca nu stiam eu cum sa le invart… Cand a venit unul dintre ai vostri si a zis ca el are (n.r. - deconturi) de trei sute de euro, m-am apucat sa fac imediat adresa, stii?"

Macaroane platite de Politia Romana
Potrivit discutiilor inregistrate, Mircea Moraru ii invata pe cei care credeau ca „talentu’ si sprijinu’ trebuie premiate" cum sa umfle facturile de decont, sa declare ca mancarea si-au platit-o ei, iar telefoanele au fost date in interes de serviciu.

Mircea Moraru: „Deci, daca tu spui vreodata ca aia ti-au dat macaroane la cantina, ti-am luat juma’ din diurna automat! Deci nu! Ati platit-o voi din buzunar!... Deci alea (n.r. - bilete de transport) sa le pastrezi, ca nu pot sa fac nimic cu ele! Iar din cartele… Deci, tu vezi, indoituri si… Astea…am bagat si eu ce-am putut!"


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.