Tratament extrem de scump, nedecontat de Casa
Conform statisticilor, in Roma­nia, circa 500.000 de persoane sufera de DMLV, majoritatea cu varsta peste 60 de ani. „Trata­mentul este extrem de scump, nu este decontat de Casa de Asigurari, oamenii descopera boala in stadii avansate cand nu mai este cale de intoarcere. Din 1998 militam pentru introducerea unui program national in acest sens, dar fara rezultat. Din pacate, am intalnit pacienti cu varsta sub 50 de ani afectati, iar datele arata ca poate sa coboare si sub 40 de ani”, sustine prof. Dr. Benone Carstocea, presedintele Asociatiei Romane de Oftalmologie.

Jumatate dintre cei diagnosticati cu DMLV se aflau la primul control oftalmo­logic. Din pacate, o data pus diagnosticul, se poate doar stopa evolutia bolii, nicidecum redarea vederii in totalitate. In cazurile mai grave, s-ar putea interveni chirurgical, dar aceste operatii sunt scumpe si greu de facut, dupa cum a declarat prof. Carstocea.

DMLV si diabetul zaharat - „amenintarile secolului“
Boala are doua forme, umeda si atrofica. In primul caz este nevoie de tratament medicamentos care se injecteaza periodic in interiorul ochiului, iar in cel de-al doilea caz se poate incetini procesul de atrofiere a membranei oculare prin adoptarea unei anumite alimentatii si administrarea de vasodilatatoare. De fapt, una dintre principalele cauze care duce la afectiunea ochilor este alimentatia necorespunzatoare, saraca in proteine, lipide, antioxidanti si acizi Omega 3 saturati.