Social 24 Iunie 2008 02:09
Conducerile liceelor fac evaziune fiscala cu banii stransi de la candidati pentru protocol. Elevii au contribuit cu sume intre 100 si 200 de lei la constituirea acestui fond nedeclarat. Operatiunea are concursul tacit al Ministerului Educatiei, pe principiul hotul neprins e negustor cinstit. In plus, in cadrul unui "summit" organizat la Olanesti, MECT i-a instruit pe examinatori sa-i ajute pe elevi la probele orale
Prima proba a examenului de Bacalaureat s-a desfasurat pe o zi caniculara, cu subiecte care n-au avut nicio legatura cu limba si literatura romana, astfel ca principalul criteriu de notare a fost bunul plac al examinatorilor. Acestia au fost sfatuiti public de Zvetlana Preoteasa, secretar de stat in Ministerul Educatiei, sa ii ajute pe candidati, insa notele le-au dat tot cum au vrut ei. "Toti profesorii ajuta elevii in momentul in care dau un raspuns. Intotdeauna sunt intrebari ajutatoare, care sa-i lamureasca pe profesori", a dat asigurari presei Preoteasa, inlocuitoarea lui Adomnitei in perioada alegerilor locale, unde ministrul a inregistrat un esec imens in orasul de bastina - putin peste 9% din sufragii.

Succesul candidatilor la proba eliminatorie a depins de indicatiile pe care le-au primit "de sus" profesorii examinatori. Cum probele orale sunt eliminatorii, candidatii trebuie sa obtina minim nota 5. Insa in cele mai multe dintre cele 674 de centre de examinare a "plouat" cu 9 si 10. Evident ca a contribuit din plin, ca in fiecare an, consistenta protocolului strans din timp de la elevi. In ciuda negarii vehemente a reprezentantilor inspectoratelor scolare si ai MECT, aceasta practica functioneaza perfect. In mai toate liceele din tara s-au strans de la elevi, inca de acum o luna, intre 100 si 200 de lei pentru protocolul de la Bac', iar cei care dau proba sportiva contribuie in plus cu 50 de lei. La examen s-au inscris circa 260.000 de candidati, astfel ca sumele stranse ating cote astronomice, de sute de miliarde de lei vechi, iar evaziunea fiscala e la ea acasa in scoala. Motivatia e pe deplin justificata din ambele parti: candidatii vor sa treaca proba si sa obtina si note mari, iar directorii liceelor vor si ei cat mai multi de zece, pentru prestigiul istitutiei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.