Social 23 Iunie 2008 04:35
Meteorologii anunta, pentru perioada imediat urmatoare, temperaturi de peste 33 de grade. Pentru a preintampina efectele negative ale caldurii excesive asupra organismului uman, Ministerul Sanatatii informeaza populatia asupra masurilor de protectie pe care trebuie sa le ia in regim de urgenta

Populatia cu cel mai mare grad de risc pentru perioada de canicula sunt varstnicii, copiii, femeile gravide, precum si persoanele cu boli cronice si cele cu dizabilitati, considera Ministerul Sanatatii. Pentru toate aceste categorii de oameni se recomanda, in primul rand, evitarea pe cat posibil a iesirii din casa intre orele 11.00 si 18.00. In aceasta situatie este de preferat ca deplasarea din afara locuintei sa se faca fie dimineata devreme, fie seara.

Totodata, este recomandata consultarea medicului curant, mai ales daca ultima consultatie a fost facuta cu cateva luni in urma, si se interzice consumul unui medicament nou in schema de tratament, chiar daca acesta poate fi procurat fara reteta. Daca in apartament sau in casa exista aer conditionat, reglarea aparatului trebuie sa se faca astfel incat temperatura sa fie cu 5 grade mai mica decat temperatura am
bientala.

In cazul in care temperatura aerului depaseste 32 de grade Celsius, ventilatoarele nu trebuie folosite. Pentru toate categoriile de persoane, indiferent de varsta, Ministerul Sanatatii recomanda consumarea zilnica a 1,5-2 litri de lichide, fara a astepta sa apara senzatia de sete. In perioadele de canicula se recomanda consumul unui pahar cu apa sau echivalentul acestuia la fiecare 15-20 de minute. Se interzice consumul de alcool, inclusiv bere sau vin, precum si bauturile cu continut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahar (sucuri racoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. In privinta consumului de fructe si legume, doctorii recomanda numai pe acelea care contin o mare cantitate de apa, precum pepenele galben si rosu, prunele, castravetii, rosiile.

Interzis scaldatul copiilor in apa rece
In privinta copiilor, recomandarile sunt si mai stricte. In primul rand, parintii sunt sfatuiti sa dea copilului sa consume, in mod regulat, lichide proaspete, chiar daca el nu cere sa bea. Totodata, acesta nu trebuie niciodata lasat singur, chiar pentru perioade scurte de timp, in masini sau in incaperi prost ventilate. Ca si la persoanele cu probleme de sanatate, medicii recomanda a se evita lasarea copilului afara, mai cu seama pe perioada pranzului si mai ales daca este bebelus (0-12 luni). Pe timpul noptii este recomandat ca parintele sa lase copilul dezvelit atunci cand doarme si, in cazul in care se iese afara cu el, acesta trebuie sa fie imbracat foarte lejer si sa aiba capul protejat cu o palarie de soare. Doctorii ii atentioneaza pe parinti sa fie foarte atenti atunci cand se deplaseza la stranduri sau la mare si sa nu lase copiii sa se scalde daca apa este rece.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.