Social 23 Iunie 2008 04:23
Romanii ocupa locul doi in UE in topul celor care isi cheltuiesc banii pe bautura, din toate cele 27 de state UE, fiind devansati doar de catre irlandezi, dupa cum releva un studiu asupra bugetelor de familie din UE, citat de The Sunday Times

Studiul nu dezvaluie si sumele cheltuite, ci numai cat reprezinta acestea din bugetul familiei, respectiv 2,3 la suta in cazul romanilor. La distanta semnificativa se afla cei situati pe locul intai, irlandezii, care isi arunca 4,1 din bugetul familial pe bautura. Dar nu are de ce sa ne consoleze ca nu suntem „chiar cei mai rai”, cata vreme 25 de alte state UE se afla in urma noastra in clasament. Lituanienii ne urmeaza imediat, cheltuindu-si 2,3 din bani pentru alcool, insa britanicii, cu reputatie de „bautori inraiti”, cheltuiesc mult mai putin decat noi - doar 1,4 la suta din venituri, relateaza Gandul.

Jurnalul National informeaza ca, in ultimele 18 luni, piata bauturilor a crescut atat din punct de vedere al volumului de vanzari, cat si al sumelor cheltuite. Alcoolice sau nu, bauturile domina in continuare valoric piata bunurilor de consum. Ca volum al vanzarilor, berea ramane cea mai importanta, detinad aproape 30% din piata bauturilor. Chiar daca consumul a crescut cu doar 8,5%, orientarea consumatorilor catre produsele mai scumpe a facut ca, valoric, bauturile sa reprezinte 20% din piata totala. Romanii au inceput sa dea mai multi bani pe sucuri, ceaiuri si apa minerala decat pe bere, vin sau spirtoase. Cele mai mari cresteri de vanzari a inregistrat Ice-Tea, care a crescut de 159,9%, chiar daca detine doar 0,6% din vanzarile totale de bauturi. A fost urmat de whisky care a crescut cu 141,7% si a ajuns sa detina 10% din vanzari, urmat de bauturile energizante, care au crescut cu 93,3% si au ajuns sa detina o pondere de 0,6% din piata bauturilor.

Cheltuieli domestice
Potrivit Moneyline, in privinta cheltuielilor pentru locuinta, sanatate si haine, Republica Irlanda se situeaza sub media europeana, insa cetatenii sai cheltuiesc de trei ori si jumatate mai mult decat aceasta atunci cand vine vorba de alcool.

O analiza a Eurostat arata ca romanii platesc jumatate din salariu pe mancare, bautura si tigari, cel mai mult dintre toti locuitorii statelor membre ale Uniunii Europene.

Carnea si mezelurile inseamna peste 10% din leafa lunara, bauturile alcoolice inca 2,3%, ceea ce diminueaza drastic fondurile pentru iesiri la restaurant sau distractii. Pe de alta parte, cheltuielile cu casa ne scot cei mai putini bani din buzunar in comparatie cu europenii.

In timp ce o familie de romani da 50% din veniturile lunare pe alimente, bauturi si tigari, lituanienii, clasati pe locul doi, platesc 37%, bulgarii 35%, iar letonii 32%. Cuantumul acestor produse in leafa lunara este cel mai redus in cazul luxemburghezilor (11%), al britanicilor si al olandezilor (12%). Rezultatele studiului se aplica in principal prin prisma veniturilor locuitorilor, iar romanii au mai putin de jumatate din leafa medie a cetatenilor UE, explica Evenimentul Zilei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.