Social 18 Iunie 2008 23:08
Prima proba se sustine la limba si literatura romana, pe 23 si 24 iunie. Parintii pot asista la examen. Daca nu obtin minim 5 la una dintre probe, absolventii de liceu isi pot lua adio de la Bac'.Ministerul Educatiei instruieste la Olanesti, pe bani publici, 811 sefi de Comisii de examinare

Peste 230.000 de elevi, repartizati in 674 centre de examen, s-au inscris la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, ce se va defasura intre 23 iunie - 9 iulie. Probele orale incep luni, cu examenul la romana, si vor continua pana vineri, cand incep pobele scrise, tot cu lb. romana. Probele orale sunt publice, astfel ca parintii pot asista la examinarea copiilor lor, avand in vedere ca acestea sunt eliminatorii. Examenul la romana se sustine timp de doua zile, pe 23 si 24 iunie. Pe 24 si 25 iunie va fi examenul la limba si literatura materna, iar pe 25 si 26 iunie - la limba si literatura moderna.

Candidatii trebuie sa intre in sala in ordinea afisata la centrele de examen, respectand ora prevazuta de comisie pentru fiecare grupa. Examinarea la probele orale/practice se realizeaza de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, in prezenta a cel putin 3 candidati. Fiecare profesor evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note intregi de la 1 la 10, in functie de baremul de evaluare, astfel incat diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori sa nu depaseasca 1 punct. Nota finala la proba respectiva se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.

Probele orale sunt eliminatorii. In vederea sustinerii acestora, candidatii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea, caz in care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10 - 15 minute. Un candidat se considera "promovat" la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci). Candidatul care a obtinut o nota sub 5 (cinci) sau nu s-a prezentat la o proba orala este declarat "respins", respectiv "neprezentat" si nu mai participa la probele urmatoare. La probele orale si practice nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic - muzica.
Subiectele la romana, contestate degeaba

Ministerul educatiei a publicat pe site-ul http://www.subiecte2008.edu.ro, abia acum o luna, variantele de subiecte pentru probele orale la disciplinele: limba engleza, limba franceza, limba germana moderna, limba si literatura germana materna, limba si literatura croata, limba si literatura italiana, limba si literatura maghiara, limba si literatura romana, limba si literatura slovaca - profil real si uman, limba si literatura spaniola, limba si literatura turca materna - profil teologic si pedagogic, limba si literatura turca moderna, limba si literatura bulgara - profil uman, limba si literatura sarba - profil real si uman, limba si literatura ucraineana, limba rusa si limba rusa pentru minoritati.

Asa cum ati putut citi in Ziarul Ziua, subiectele la proba orala de limba si literatura romana au fost intens contestate de mai multe asociatii profesionale si sindicate, dar si de Academia Romana, pentru lipsa literaturii din continutul acestora.

Academia Romana a reclamat ca din lista de subiecte au fost omisi marii scriitori romani de ieri si de azi - "de la Eminescu, Creanga, Slavici, I. L. Caragiale, Arghezi, Ion Barbu, Hortensia Papadat-Bengescu, Camil Petrescu, Blaga, Rebreanu, Preda, Nichita Stanescu, Marin Sorescu - pentru a ne referi, dintre contemporani, numai la cei care nu mai sunt printre noi", se arata in comunicatul remis redactiei. "Ministerul a selectat, in schimb, multe texte care nu au nici o legatura cu limba si literatura romana si, ele insele, nu au nici o valoare literara. (...) Mai mult decat atat: constatam ca, in lista celor 100 de subiecte, au fost incluse fragmente din articole ocazionale, din rapoartele oficiale si extrase traduse din cuvantarile comisarilor europeni. Ce legatura au toate acestea cu examenul oral de limba si literatura romana pe care trebuie sa-l dea un elev roman la sfarsitul studiilor liceale?", se intrebau retoric academicienii romani.

In concluzie, Academia Romana solicita Ministerului Educatiei "sa faca in asa fel incat limba si literatura romana (semnele identitatii noastre nationale si spirituale) sa nu fie minimalizate si, practic, eliminate sub o forma sau alta din programele de invatamant (inclusiv din examenul oral de la bacalaureat)".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.