Guvernul australian a permis accesul cetatenilor romani la sistemul electronic de acordare a vizelor "e-676 autogrant facility". Ministerul Afacerilor Externe saluta acest demers si subliniaza ca obtinerea unei vize de intrare in Australia devine astfel "o simpla formalitate". Vizele acordate in sistem "e-676 autogrant facility" au o valabilitate de 12 luni, conferind un drept de sedere de 90 de zile, cererea fiind procesata in mod gratuit.

Cetatenii romani, posesori ai unui pasaport romanesc valabil minim 6 luni, trebuie doar sa acceseze site-ul oficial al Departamentului pentru Migratie si Cetatenie australian - www.immi.gov.au -, unde pot completa formularul de solicitare, fara a fi necesara prezentarea unor documente aditionale. Pentru minorii posesori de pasaport individual este necesara furnizarea unei autorizatii parentale de calatorie.

Decizia reprezinta un pas semnificativ in directia implementarii unui regim reciproc de calatorie al cetatenilor intre Australia si statele membre ale Uniunii Europene, se arata in comunicatul transmis de MAE.

Ministerul Afacerilor Externe saluta, de asemenea, anuntul privind introducerea la inceputul lunii octombrie 2008 a platformei "e-visitor" prin intermediul careia autoritatile australiene vor putea garanta un tratament unitar pentru toti cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene care doresc sa calatoreasca in Australia in scop turistic sau de afaceri.

Implementarea acestor masuri de catre autoritatile australiene va contribui la cresterea numarului turistilor romani in Australia precum si la dezvoltarea relatiilor bilaterale culturale si de afaceri.

Alaturi de Romania au mai fost incluse in programul "e-676 autogrant facility" Bulgaria si Polonia. Australia nu are ambasada pe teritoriul Romaniei, pana azi cetatenii romani fiind nevoiti sa adreseze solicitarea pentru viza Ambasadei Australiei la Belgrad.