Social 16 Iunie 2008 05:38
Constanta a intrat in randul tarilor cu iesire la Marea Neagra ai caror locuitori pot sa se imbarce pe croaziere. Dupa patru ani de incercari si negocieri, autoritatile portuare romane au reusit sa-i convinga pe ucraineni sa faca escala la Constanta. Prima linie maritima de pasageri care leaga porturile Odessa, Constanta si Varna a fost inaugurata vineri seara, in terminalul de pasageri din dana zero

O nava incarcata cu aproape 200 de pasageri a acostat la ora 20.00 la Constant a si, dupa mai putin de o ora, a plecat spre Varna. Nava „Krymskaya Strela“, sub pavilion Ucraina, face numai sase ore de la Odessa la Constanta. In prima sa calatorie, drumul pana la Constanta a durat opt ore, dupa ce a fost ocolita o „furtuna usoara“.

„Este ca in avion“
Primul pasager care a coborat la Constanta a fost consulul general al Romaniei la Odessa, Marin Segau. „Pe nava sunt turisti rusi, ucraineni, am vazut si nemti, si finlandezi, suedezi. Si romanii pot sa foloseasca aceasta ruta pentru a ajunge la Odessa sau la Varna“, spune oficialul roman.

„Am avut ocazia sa revin la Constanta cu aceasta nava si chiar sa ma odihnesc, este ca in avion“, spune si directorul comercial al Portului Constanta, Adrian Bratu, in calitate de pasager, dupa o participare la o conferinta la Odessa. Pe durata escalei la Constanta, multi dintre pasageri au coborat pe cheu pentru a-si dezmorti oasele, dar mai ales pentru a face poze. Veronica van Burkel, din Olanda, este incantata de conditiile de calatorie.

„Merge foarte lin, este luxoasa, ni se ofera de baut, mancarea este buna, putem citi o carte si sa ne bucuram de privelistea marii“, spune aceasta. La Constanta au ramas 11 pasageri. Printre ei si doua tinere din Finlanda, care vor vizita litoralul romanesc. „Vom merge poate la Bucuresti, dar cu siguranta la Brasov, toata lumea stie despre Dracula si Transilvania“, spun tinerele.

Conditii de lux
Politia de frontiera permite accesul pe nava, dar cu acceptul proprietarului ucrainean. Fotolii imense, mai putine la etaj si mult mai multe pe puntea de jos, isi asteapta ocupantii. O multime de copii urmaresc desene animate pe ecrane mari. Unii pasageri dorm, altii citesc. Cei mai multi pleaca la Varna pentru a-si petrece concediul de odihna pe litoralul bulgaresc. Drumul pana la Varna dureaza doar trei ore. Agentul roman al navei, reprezentantul companiei Navlomar, Virgil Dragan, este bucuros.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.