Social 13 Iunie 2008 03:39
Eduard Burceag (31 de ani), un roman stabilit de sapte ani in SUA, a murit inghetat pe munte, incercand sa-si salveze sotia si un prieten. Sacrificiul sau a fost apreciat drept „eroic“ de catre salvamontistii de peste Ocean

Un roman stabilit in SUA a murit inghetat pe munte, incercand sa-si salveze sotia, sacrificiul sau fiind apreciat drept „eroic“ de salvamontistii de peste Ocean. Eduard Burceag (31 de ani), impreuna cu sotia sa Mariana (31 de ani) si un prieten si coleg de serviciu - Daniel Vlad (34 de ani) - au fost surprinsi in urma cu patru zile de un viscol puternic pe un munte din statul Washington.

Cei trei turisti, considerati alpinisti cu experienta, au plecat in drumetie luni si au ajuns la jumatatea ascensiunii spre varful Reinier, cu o inaltime de aproape 5.000 de metri. Daniel Vlad si Eduard Burceag au escaladat varful Reinier si in urma cu doi ani.

„Credeau ca sunt pregatiti pentru conditiile de ascensiune, dar vremea era mult mai rea decat au anticipat“, a declarat Kevin Bacher, purtatorul de cuvant al Parcului National Reinier. Cei trei au fost surprinsi de o furtuna puternica in timp ce coborau muntele. Afara erau doar -6 grade Celsius, dar vantul a facut ca temperatura pe care o simteau cei trei alpinisti sa fie apropiata de -20 de grade C.

„A murit ca un erou“
In aceste conditii, Burceag s-a asezat cu spatele la viscol, iar intre el si prietenul sau s-a asezat sotia acestuia, Mariana. Vantul batea cu peste 70 de metri pe secunda, motiv pentru care Eduard s-a expus la intemperii incalzindu-si sotia.

David Gottlieb, comandantul echipei de salvare, a declarat ca romanul a murit ca un erou, pentru a salva viata sotiei sale si a prietenului sau. „Prin pozitia in care s-a asezat, cu spatele direct la viscol si refuzand sa faca schimb cu ceilalti, Eduard Burceag a facut posibil ca sotia si colegul sau sa supravietuiasca“, a precizat Gottlieb.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.