Social 31 Mai 2008 13:36
Curtea de Apel Bucuresti trebuie sa decida asupra plangerii facuta de un dascal si sustinuta de ACCEPT impotriva CNCD, care nu l-a sanctionat decat o singura data pe un preot din Braila pentru discriminarea acestuia, pe criteriul orientarii sexual, informeaza NewsIn.

Preotul I.S. a fost sanctionat prima data, in 2005, de Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), cu suma de 10.000.000 lei vechi, pentru acte de discriminare si hartuire pe criteriul orientarii sexuale fata de "cantaretul bisericesc" G.M.P, potrivit actiunii introdusa de Asociatia ACCEPT.

"Preotul il suspecta pe cantaretul bisericesc ca este homosexual si a inceput sa faca presiuni asupra lui, cerandu-i sa demisioneze. Pe langa asta, preotul le spunea si enoriasilor ca dascalul este homosexual, ca e pacatos si ca e in slujba diavolului", a declarat, pentru NewsIn, Florentina Bocioc, directorul ACCEPT.

Astfel, cantaretul bisericesc a ajuns sa faca plangere la Centrul pentru Combaterea Discriminarii, in urma careia preotul a fost amendat.

Presiunile asupra dascalului nu s-au oprit, insa. Preotul a luat-o de la capat, hartuindu-l in mod constant, mai afirma Bocioc.

CNCD a demarat astfel, o a doua ancheta in zona parohiei din judetul Braila, care a avut drept rezultat nesanctionarea preotului, pe motiv ca faptele prezentate de G.M.P. nu constituie hartuire si nu exista dovezi ale discriminarii.

Consiliul pentru Combaterea Discriminarii a investigat si daca preotul se face vinovat de instigarea enoriasilor impotriva cantaretului pe motiv de orientare sexuala. Potrivit unui martor, preotul nu ar fi facut afirmatii legate de acest aspect, dar "s-a auzit prin sat ca domnul G.M.P. umbla cu baieti, pentru ca fetele din sat s-au plans ca au fost refuzate de catre acesta".

Pana la urma, reprezentantii Consiliului nu au considerat ca ar fi vorba de victimizare, astfel incat dascalul a contestat decizia reprezentantilor acestuia in instanta, organizatia ACCEPT asistandu-l la proces.

Asociatia ACCEPT arata ca cere anularea hotararii prin care preotul a scapat nesanctionat, in virtutea faptului ca CNCD ar fi analizat, in timpul anchetei, numai probatoriul administrat de preot, cu ignorarea declaratiilor facute de anumite persoane impotriva preotului.

Procesul dintre dascal, reprezentat de ACCEPT, si CNCD continua pe 4 iunie.

ACCEPT este o organizatie neguvernamentala de drepturile omului care apara si promoveaza drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender, la nivel national.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.