Social 27 Mai 2008 17:36
Actorul Radu Beligan va primi Premiul de Excelenta la editia 2008 a Festivalului de Film "Transilvania", dupa ce a primit aceeasi distinctie la gala premiilor UNITER, din acest an, in luna aprilie, cand a anuntat si ca se va intoarce pe scena Teatrului National dupa o absenta din motive de sanatate, informeaza NewsIn.

Premiul de Excelenta al TIFF-ului vine ca o incununare si o rasplata legitima pentru maestrul Radu Beligan si munca sa de o viata in slujba celei de-a saptea arte, se arata intr-un comunicat din partea organizatorilor festivalului clujean.

Actorul a revenit pe scena pentru a se intalni cu publicul, la Teatrul National, la inceputul lui martie, dupa ce la jumatatea lunii noiembrie a anului trecut a cazut pe scari si a suferit un traumatism de coloana cervicala. Laureat al Premiului de excelenta la gala UNITER din aprilie, actorul a spus ca va juca din nou pe scena Nationalului, in spectacolul "Egoistul", in regia sa.

Dupa 70 de ani de cariera, Beligan, in varsta de 90 de ani, are in palmares peste 80 de roluri in teatru si 30 in film si a semnat mai multe montari ca regizor.

Alaturi de Beligan, vor mai fi omagiate la TIFF 2008, cu Premiul pentru intreaga cariera, o personalitate a cinematografiei romanesti - Tamara Buciuceanu-Botez, precum si o personalitate a filmului european - Catherine Deneuve. Cu ocazia premierii Tamarei Buciuceanu-Botez, va fi proiectat filmul "Cuibul de viespi" (1987), in regia lui Horea Popescu, pe 5 iunie, iar pe 7 iunie, inaintea galei de premiere, va avea loc o proiectie-surpriza a unui film din cariera actritei franceze Catherine Deneuve.

Regizorii carora li se aduce un tribut la TIFF 2008, prin proiectarea unui numar de cate trei filme semnate de ei, in sectiunea 3X3, sunt: romanul Alexandru Tatos, regizorul spaniol Victor Erice si Pen-Ek Ratanaruang din Thailanda.

Cele trei filme in regia lui Alexandru Tatos (1937-1990), care a creat adevarate manifeste la adresa societatii socialiste, programate la TIFF sunt: "Mere rosii" - primul sau lungmetraj in care Mircea Diaconu joaca rolul unui doctor incoruptibil, surd la presiunile sefilor sai care incearca sa il descurajeze prin mijloacele ierarhiei de partid, pelicula in care Diaconu face unul din cele mai reusite roluri din cariera sa, "Secvente" - o parabola in trei capitole despre dezechilibrele dintr-o lume strict supravegheata, unul dintre cele mai bune filme ale cinematografiei romanesti, potrivit lui Mihai Chirilov, cu Mircea Diaconu, Geo Barton si Alexandru Tatos, si "Casa dintre campuri", avandu-i in distributie pe Mircea Daneliuc, Amza Pellea, Tora Vasilescu, Dorel Visan si acelasi Mircea Diaconu, actorul preferat al lui Tatos.

Gala de decernare a acestor premii speciale va avea loc in seara de 7 iunie la Teatrul National din Cluj, cand vor fi anuntati si castigatorii competitiei, si vor fi premiate si un lungmetraj si un scurtmetraj dintre cele care vor rula in cadrul programului Zilele Filmului Romanesc, 5-7 iunie, Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj prezentat in sectiunea "Umbre", Premiul pentru cel mai bun scenariu de lungmetraj si respectiv de scurtmetraj inscris in concursul HBO, Premiul pentru o tanara speranta a cinematografului romanesc si Premiul Let's Go Digital, acordat unuia dintre cele cinci filme care vor fi realizate in cadrul atelierului de creatie cu acelasi nume.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.