Potrivit publicatiei National Geographic, zona continentala cea mai expusa efectelor schimbarilor climatice va fi partea estica a Europei, tarile cele mai afectate fiind Romania, Bulgaria si Ungaria. Scenariile specialistilor romani arata ca tara noastra se va confrunta cu cresterea temperaturii medii anuale, inundatii, seceta si desertificari. „Atat desertificarea, cat si cresterea nivelului Marii Negre reprezinta efectele schimbarilor climatice pe care le va resimti tara noastra”, ne-a declarat prof. Dan Balteanu, directorul Institutului National de Geografie.

Autoritatile nu par sa detina inca date despre tendintele viitoare ale fenomenului, situatiein care riscurile ar putea fi prevenite. Totusi, studiile globale arata ca nivelul oceanelor va urca pana la sase metri in actualul secol, fapt care ar avea consecinte ireversibile in majoritatea regiunilor. „Marea Neagra pare a fi ferita intrucatva de pericole, este o mare inchisa, astfel incat nu ne asteptam sa ne creeze probleme. Fenomenul de incalzire a climei se va resimti prin intensificarea secetei prelungite si cresterea frecventei zilelor cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius in sudul tarii si in zona vestica”, ne-a declarat Aristita Busuioc, director in cadrul Autoritatii Nationale pentru Meteorologie.

Cu toate acestea, alte scenarii indica faptul ca odata cu cresterea nivelului Oceanului Planetar, multe zone din tara noastra ar putea fi inghitite de ape sau partial inundate. Potrivit acestora, nivelul Marii Negre ar putea creste cu pana la cinci metri, fapt care ar duce la inundarea Deltei Dunarii, dar si a localitatilor Sulina, Tulcea, Braila, Chilia Veche, Ismail si Reni. „Planul National de Adaptare la efectele schimbarilor climatice”, realizat de Ministerul Mediului, arata ca litoralul va fi cel mai afectat. Acesta va fi influentat de eroziunea costiera si cresterea nivelului marii. In cazul plajei din Mamaia, conform datelor Institutului National de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa”, ritmul mediu anual de modificare a liniei tarmului a fost de -2,3m/an. Potrivit directorului Administratiei Nationale „Apele Romane”, Marius Postelnicescu, litoralul va beneficia de investitii in perioada urmatoare, avand in vedere ca Marea Neagra a crescut in ultimii 60 de ani cu aproximativ 12 metri.