Social 22 Mai 2008 16:15
Peste 50 la suta dintre elevii de 15 ani din Romania si Bulgaria, adica de doua ori mai multi decat media europeana, citesc cu dificultate, potrivit unui raport al Consiliului Europei.

Cifrele inregistrate in Romania si Bulgaria, in privinta dificultatilor la lectura ale elevilor de 15 ani, plaseaza cele doua tari pe primul loc in clasamentul european alcatuit pe baza acestui criteriu, informeaza NewsIn.

Mai mult decat atat, Romania se confrunta cu o rata crescuta a abandonului scolar timpuriu, in conditiile in care aproximativ 20 la suta dintre tinerii intre 18 si 24 de ani nu au decat 8 clase.

Lider in topul european al abandonului scolar timpuriu este Malta, cu o rata de 40 la suta dintre tinerii de 18-24 de ani, urmata de Spania, cu 30 la suta.

In privinta studiilor superioare, unul din 10 romani are diplome universitare, cifra de doua ori mai mica decat media la nivelul Uniunii Europene. La acest capitol, bulgarii stau mai bine decat tara noastra, procentul absolventilor de studii superioare fiind de doua ori mai mare decat in cazul Romaniei.

Romania se afla pe ultimul loc in UE si in statisticile care urmaresc participarea adultilor la programele de invatare. Astfel 1,3 la suta dintre romani au urmat studii postuniversitare sau stagii de calificare, procent egalat doar de bulgari, in timp ce in tarile dezvoltate acesta ajunge si la 30 la suta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.