Cele mai drastice taieri de personal au loc la cel mai mare operator de telefonie fixa din tara, Romtelecom, companie controlata de grecii de la OTE, si la liderul de pe piata bancara romaneasca, BCR, controlat de austriecii de la Erste Bank. La Romtelecom vor fi disponibilizati intre 2.000 si 2.500 de salariati, adica aproape 20% din numarul total al personalului, ca urmare a unui program de restructurare initiat de companie acum cativa ani si care are drept efect reducerea costurilor si implicit obtinerea de rezultate financiare superioare. Yorgos Ioannidis, directorul general al Romtelecom, a declarat ca persoanele disponibilizate vor primi un pachet motivational si vor fi ajutati sa isi gaseasca noi locuri de munca.
Pachetul motivational inseamna acordarea a pana la 40 de salarii de referinta in functie de vechime. Romtelecom numara in urma cu 7-8 ani in jur de 45.000 de angajati si dupa mai multe procese de disponibilizare de atunci si pana azi compania va ramane cu 10.000 de salariati.

In ceea ce priveste BCR, avem de a face cu un caz particular in miscarile de forta de munca. In timp ce pe piata bancara, caracterizata printr-o dezvoltare agresiva a retelelor de sucursale care presupune angajarea cat mai multor persoane, adica aproximativ 5.000, BCR disponibilizeaza in acest an 2.400 de oameni.