Social 20 Mai 2008 02:40
In Romania, aproape un milion de oameni sufera de hepatita cronica B si, ca urmare, sunt supusi riscului de a dezvolta complicatii. "In fiecare luna, la Institutul <> din Bucuresti, diagnosticam 50-60 de pacienti cu hepatita B. Cei mai multi dintre ei se afla in stadiul de hepatita cronica", a declarat ieri, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Acesta apreciaza ca in populatia Romaniei ar exista un milion de persoane care au avut contact cu hepatita virala B si care pot fi purtatori ai acestui virus. De aceea, oamenii trebuie sa faca periodic, un control medical, deoarece este mai usor sa tratezi o boala in stadiu de inceput si mai greu sa tratezi fazele avansate. Virusul B poate fi transmis de la persoana la persoana prin contact direct cu sangele si secretiile umane contaminate.

Principalele cai de transmitere sunt contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasa a drogurilor prin utilizarea in comun a acelor nesterile, folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje si piercing, folosirea unor obiecte personale precum periute de dinti sau aparate de ras apartinand persoanelor infectate. Copiii nascuti de mame infectate prezinta un risc crescut de a contracta virusul. "Hepatita B este considerata de statisticile mondiale a doua boala cu transmitere sexuala, ca incidenta. In jur de 40-50% din persoanele infectate raman purtatoare de virus. Dintre acestea, circa 60% dezvolta hepatita cronica, in jur de 30% ajung la ciroza hepatica si intre 5 si 10% fac cancer de ficat", a mai explicat Streinu-Cercel.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.