Social 15 Mai 2008 16:59
In noaptea dintre 17 si 18 mai, 12 dintre muzeele Capitalei ofera vizitarea gratuita a patrimoniului lor, ocazie cu care au pregatit si o serie de spectacole de teatru, muzica, dans, de magie, acrobatie si jonglerii, pentru a serba cea de-a patra editie a Noptii muzeelor, informeaza NewsIn.

In premiera la cea de-a patra editie a Noptii muzeelor, sarbatorita simultan in mai multe orase europene in apropierea datei de 18 mai, Ziua Internationala a Muzeelor, institutiile participante din Bucuresti, in numar de 12, s-au grupat intr-un circuit, care va fi strabatut de o cursa speciala de autobuz in noaptea dintre 17 si 18 mai. De asemenea, programul fiecarui muzeu este alaturat celorlate intr-o brosura in care sunt trecute toate evenimentele Noptii muzeelor. "Nu mai sarbatorim fiecare in curtea lui, ci ne-am alturat, 12 muzee, intr-un circuit pentru publicul bucurestean", a spus responsabila de proiecte culturale la Muzeul National de Arta al Romaniei (MNAR), Clara Traistaru, miercuri la o conferinta de presa.

Totodata, anul acesta, muzeele participante vor fi deschise mai mult, unele pana la 5.00 dimineata. Vizitatorii vor putea strabate circuitul celor 12 muzee cu o linie speciala de autobuz, care are ca punct de plecare Calea 13 Septembrie, la Palatul Parlamentului, unde se sfla Muzeul National de Arta Contemporana (MNAC).

Autobuzele vor porni de aici, din 20 in 20 de minute, de la ora 21.00, pana la 3.00 dimineata, ora plecarii ultimului autobuz. Pe traseu, masinile se vor opri la Muzeul Cotroceni, Muzeul Militar, apoi in Piata Victoriei la Muzeul "Grigore Antipa", Muzeul Taranului Roman si Muzeul de Geologie, pe Calea Victoriei la Muzeul "George Enescu", Muzeul Colectiilor de Arta, MNAR Muzeul Municipiului si Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR), iar apoi la MNAC.

Ziua de 17 mai va incepe, de la ora 9.00, cu "Dimineata Muzeului Satului", institutie care sarbatoreste in aceasta zi 72 de ani de la infiintare.

Pe langa colectiile muzeelor participante, vizitatorii se vor putea delecta si cu muzica, film, spectacole si experiente gastronomice. "Publicul este foarte dornic de evenimente, daca oferim doar intrare libera in muzeu, nu va veni decat publicul fidel", a spus pentru NewsIn, responsabila de comunicare a MNAR, Alina Patru.

"Insa muzeul nu este organizator de evenimente, asa ca este foarte greu, trebuie sa ridicam stacheta", spune tot ea.

"Nu luam spectacole de-a gata, ci le concepem pornind de la lucrarile din muzeu, pentru ca scopul este ca fiecare muzeu sa isi puna in valoare patrimoniul", a explicat Alina Patru.

Daca in 2006, MNAR a avut ca tema pentru Noaptea muzeelor arta si muzica, si a gazduit un concert intr-o expozitie Rembrandt, iar in 2007, arta si dansul, cand cinci tinere coregrafe au construit spectacole pornind de la lucrari din muzeu, anul acesta tema va fi arta si teatrul. Regizoarea Carmen Lidia Vidu a pregatit spectacole de pantomima pe ideea de tablou vivant, inspirandu-se din tablouri din muzeu.

"Publicul trebuie sa aiba surprize si cand viziteaza expozitiile, chiar daca vad aceleasi lucruri, experienta vizitei trebuie sa fie noua", mai spune Patru. Exista de exemplu doua tablouri, unul in Galeria de arta romaneasca si altul in cea de arta europeana, care isi spun povestea. Si cladirea muzeului se va prezenta altfel vizitatorilor, cu ajutorul unor jocuri de lumini si sunete.

In plus, programul "Confesiuni de amorul artei" pregatit de MNAR include si proiectia unor filme de arta si ale unor materiale video realizate de artisti contemporani, furnizate de Institutul francez, in Sala Auditorium. Programul Noptii Albe la MNAR se va derula timp de 12 ore, intre 16.00 si 4.00. Anul trecut muzeul a inregistrat un numar de peste 6.000 de vizitatori.

Evenimentul pregatit de Muzeul Antipa, intitulat "Nocturna in dreptunghiul galben", cuprinde un concert de muzica clasica, "Simfonia naturii" care va avea loc in Sala Pasarilor, o expozitie de fotografie, prezentarea unor documentare si albume marca National Geographic Channel si o sesiune de colectare de insecte si interceptare de lilieci in curtea muzeului. Va avea loc si o parada a copiilor costumati in dinouzauri. Muzeul va fi deschis pana la ora 1.00, accesul fiind permis pana la miezul noptii. La editia trecuta a Noptii muzeelor, muzeul Antipa a fost vizitat de aproximativ 9.000 de persoane.

La Muzeul de Geologie vizitatorul se afunda in "Noaptea indiana" prin intermediul fotografiilor, al muzicii clasice indiene si al artei culinare, iar Muzeul Taranului Roman prezinta o seara video-music-gastro fusion cu artisti invitati, expozitie de arta traditionala si lansarea unui album de fotografii.

La Muzeul "George Enescu", vor avea loc recitaluri de lieduri, muzica religioasa si filme documentare despre maestrul Enescu, in timp ce la Muzeul National de Istorie, seara "Sub semnul Thaliei" ofera spectacole de teatru si expozitii deschise pana dimineata.

Muzeul Municipiului isi invita vizitatorii in saloanele de secol XIX si la expozitia dedicata pictorului Gheorghe Tattarescu. Vizitatorii Muzeului Cotroceni vor putea asista la schimbarea garzii, piesa de rezistenta a programului potrivit reprezentantilor institutiei, o reconstituire a schimbarii garzilor din vremea Reginei Maria, la spectacole de dans si ateliere de creatie, si vor putea vizita expozitia de costume de epoca din colectia Adinei Nanu.

Dupa ora 19.00, la Muzeul Militar National incepe programul special "Floare de Lotus" care include spectacole de dans modern, jonglerie si magie, concert de orga si spectacole de teatru. Ultimul eveniment al serii va fi petrecerea de pe terasa Muzeului National de Arta Contemporana, unde pot fi vizitate expozitiile temporare "Animations/ Fictions" si Braco Dimitrijevic.

Vizitatorii sunt incurajati sa intre in cat mai multe muzee din circuit, iar cei care colectioneaza bilete de la cel putin opt muzee vor primi cate un cadou. Organizatorii estimeaza 100.000 de intrari cumulate la toate cele 12 muzee, potrivit reprezentantilor MNAR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.