Social 1 Mai 2008 14:24
Mii de beculete vor fi aprinse simultan, miercuri seara, in intersectiile a zece mari orase din tara, pentru a atrage atentia soferilor asupra pericolelor la care se expun daca se urca bauti la volan, in cadrul campaniei "Realitatea se schimba cand conduci baut", demarata de Politia Rutiera si CNA, informeza NewsIn.

Luminitile de sarbatori vor straluci incepand cu ora 20.30 in cele mai aglomerate intersectii din Bucuresti, Cluj, Drobeta Turnu-Severin, Giurgiu, Iasi, Piatra Neamt, Pitesti, Ploiesti, Sibiu si Slobizia. Ele vor sta aprinse pana pe 4 mai pentru a atrage atentia soferilor ca nu se afla in pragul sarbatorile de iarna si ca realitatea se schimba atunci cand se urca la volan bauti.

"Spotul recreeaza in luna mai atmosfera feerica specifica sarbatorilor, dorind sa prezinte o realitate distorsionata. Astfel, vrem sa provocam nedumerirea trecatorilor si sa atragem atentia asupra pericolului pe care il reprezinta consumul de alcool la volan", a precizat Gelu Trandafir, membru al CNA.

Directorul Directiei Politiei Rutiere, Viorel Recoseanu, a subliniat ca aceasta initiativa vine ca un raspuns al numarului mare de accidente produse de soferi care s-au urcat bauti la volan. "Numarul mortilor din cauza accidentelor de circulatie este echivalent cu populatia unei comune. Daca vreti, putem spune ca in fiecare an, de pe harta Romaniei mai dispare cate o comuna", a declarat, miercuri, comisarul-sef Recoseanu.

Astfel, bilantul pe trimestrul I al anului 2008 inregistreaza 119 accidente grave produse pe fondul consumului de alcool, soldate cu 39 de morti si 106 de raniti. Desi este pe locul 13 al cauzelor generatoare de accidente, evenimentele rutiere produse de conducatorii auto sub infleunta bauturilor alcoolice sunt responsabile pentru 6,5 la suta din numarul total al accidentelor rutiere. Totodata, din luna ianuarie a anului 2008 au fost retinute permisele a aproximativ 6000 de soferi prinsi bauti la volan.

La nivelul Capitalei, media accidentelor produse pe fondul consumului de alcool este mai redusa fata de restul tarii: "In Capitala in 2007 au fost 109 accidente soldate cu 19 morti si 114 persoane ranite, adica 2, 5 la suta din totalul accidentelor cu ranire. In primul trimestru al anului 2008 s-au inregistrat 51 de accidente cu 13 persoane decedate si 63 de raniti, adica 2, 1 la suta din total", a afirmat seful Brigazii Politiei Rutiere a Capitalei, Marian Motoc.

Initiativa Politiei Rutiere are ecou si in plan european, in cadrul Uniunii Europene ducandu-se ample campanii sociale pentru sensibilizarea soferilor in privinta pericolului de producere a accidentelor din cauza vitezei excesive, a conducerii sub influenta alcoolului sau a stupefiantelor sau a lipsei purtarii centurii de siguranta.

Campania "Realitatea se schimba atunci cand conduci baut", realizata si cu sprijinul Asociatiei "Berarii Romaniei", se va desfasura pana in luna septembrie si va cuprinde: un spot TV care va fi difuzat in regim de campanie sociala pe principalele posturi de televiziune, un spot radio si materiale tiparite (flyere, postere).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.