Peste 600 de angajati ai combinatului siderurgic ArcelorMittal Galati s-au adunat astazi, in primele doua ore de la inceperea grevei generale, in fata portii principale a unitatii si au scandat lozinci impotriva patronatului. Un grup de protestatari a incercat sa fortaze poarta de acces in combinat, informeaza NewsIn.

Protestatarii au inceput sa arunce cu diverse obiecte inspre paznicii aflati dincolo de poarta si au daramat un post de paza, transmite NewsIn.

Liderii sindicali incearca sa-i linisteasca pe protestatari, indemnandu-i sa revina la o manifestatie pasnica. Presedintele coordonator al sindicatului Solidaritatea, Ilinca Diaconu, le-a strigat protestatarilor care fortau poarta sa se intoarca la locul lor.

Administratia combinatului a intarit efectivul de paza de la poarta principala de acces pe platforma, dincolo de poarta aflandu-se cateva zeci de agenti de la firma care asigura paza combinatului.

Sindicalistii de la Solidaritatea au incetat lucrul de la ora 06:30. In primele doua ore de la declansarea protestului, pana la ora 08:30, in fata portii principale a combinatului s-au adunat peste 600 de siderurgisti. Cei mai multi provin de la sectoarele de reparatii si mentenanta din Uzina de Exploatare si Transport Uzinal (UETU), de la Turnatorii si de la Uzina Cocso-Chimica - una dintre cele mai periculoase de pe platforma siderurgica.

Ei striga "Ieri la Mioveni, azi la galateni", "Greva este legala", "Solidaritate", "Unitate", "Victorie" si "Jos Bors", Ionel Bors fiind senior managerul unitatii si seful echipei de negociere din partea patronatului.
Liderii sindicali sustin ca mai multe instalatii din combinat au fost reduse deja la starea de veghe. Grevistii din sectoarele periculoase si cele din flux continuu au incetat lucrul, dar au ramas la posturi si poarta ecusoane cu inscripta GREVA.

Presedintele Solidaritatea, Gheorghe Tiber, a declarat, in fata multimii, ca liderii sindicali de la o alta organizatie sindicala (Federatia Sindicala a Siderurgistilor-Metarom, care a acceptat deja oferta salariala avansata de patronat) fac presiuni la adresa grevistilor din uzine pentru a-i determina sa-si reia activitatea. Liderii Solidaritatea i-au numit pe acestia "prostituate" si "papusi gonflabile utilizate de administratie".

Critici le-au fost aduse si unor publicatii si televiziuni locale, care, in opinia protestatarilor, ar fi aservite administratiei ArcelorMittal Galati si potrivnice sindicatului Solidaritatea. Unii dintre liderii sindicali au dat foc, in fata multimii, catorva ziare.

Sindicatele si administratia ArcelorMittal Galati au demarat negocierile salariale pentru anul in curs in decembrie 2007. Anul trecut, administratia si sindicatele din combinatul ArcelorMittal Galati au convenit asupra contractului colectiv de munca la patru luni si jumatate de la startul tratativelor, dupa mai multe tentative esuate de conciliere, proteste spontane ale muncitorilor si o greva generala care a durat trei zile. Documentul, semnat in vara lui 2007, este inca in vigoare si va expira in luna iunie.

In prezent, salariul minim in combinatul ArcelorMittal Galati este de 610 lei.

ArcelorMittal este cea mai mare companie de otel din lume, avand 330.000 de angajati in peste 60 de tari. In Romania, compania detine combinatele de la Hunedoara si Galati, producatorii de tevi din Roman si Iasi, precum si operatorul portuar Romportmet Galati.

Siderurgistii care si-au anuntat deja participarea la greva vor primi cate 15 lei pentru fiecare zi de greva, din partea sindicatului Solidaritatea. Cei care adera la protest dupa inceperea acestuia vor primi zece lei pe zi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.