Social 5 Aprilie 2008 18:45
Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat vineri, la Tg-Mures, ca se afla in dezbatere publica un proiect de hotarare de guvern, privind salarizarea medicilor dupa performantele lor profesionale, transmite corespondentul NewsIn.
„El vine ca urmare a faptului ca am remis o ordonanta in luna ianuarie, prin care dorim sa introducem acest sistem. Pornim de la un principiu foarte simplu: intr-o unitate publica si vorbesc aici de spitale, cel care aduce venituri, este medicul. Daca acel medic aduce venituri mai multe prin prezenta activa in sectie, prin grad de complexiate mai mare a lucrarilor pe care le face, prin implicare suficienta in cadrul sectiei in care lucreaza, atunci acea sectie are garantat ca isi indeplineste toti indicatorii pe care i-a contractat si, in al doilea rand, are sansa sa aduca venituri suplimentare. Asta inseamna ca acea sectie va trai mai bine, daca traieste mai bine logic este sa traiasca mai bine si cei care aduc venituri”, a declarat Nicolaescu.

Potrivit proiectului, prin acest sistem se urmareste ca medicii care isi indeplinesc suta la suta fisa postului, dar depasesc planificarile facute impreuna cu sefii de sectii, pot primi pana la 50% venit suplimentar la salariu. „Daca reusesc sa aduca pacienti si sa faca operatiuni mai complicate decat cele planificate, care sunt mai bine platite, atunci din veniturile suplimentare pot plati medicilor pana la 100%din salariu. Cei care nu isi indeplineesc atrbutiile pot fi penalizati cu pana la 50%”, a explicat ministrul.

In ceea ce priveste salarizarea, Eugen Nicolaescu a spus ca el este cel care face bugetul ministerului si pentru 2009 si va pastra cresterea salariala din 2008. „Deoarece tot eu voi face si bugetul pentru 2009 o sa incerc sa fac o crestere asemanatoare celei din 2008. Mai departe, orice guvern va veni, va trebui sa tina cont de aceasta directie, de aceasta tendinta, de aceasta reparatie morala pe care trebuie sa o facem corpului medical”, a spus Nicolaescu.

Ministrul a mai spus ca a dublat salariul minim pentru medicii primari si a crescut aproape dublu si salariul pentru medicul specialist si pentru alte categorii de personal medical. „Vom da o Hotarare de Guvern privind primele de stabilitate. Daca anul trecut se acorda o singura prima de stabilitate, la nivelul treimestrului patru, la nivelul salariului minim pe functie, anul acesta vom face prima tot la nivelul salariului minim, care este 1.500 lei, la medicul primar, si nu va fi o singura prima, ci doua, una in trimestul doi si una in trimestrul patru”, a spus Eugen Nicolaescu.

Ministrul a avut o intalnire si o parte dintre medicii pensionari din Tg Mures, carora le-a oferit o masa la restaurant, diplome si flori, dar le-a si facut o propunere: sa se intoarca in sistem. „Dintre cei pe care i-ati vazut aici sunt si pensionari, femei de 62-63 de ani si barbati la 66-67 de ani, care oricand cred eu, pot sa se intoarca in sistem, pana cand scoatem generatiile de rezidenti. Si avem in ultimii doi ani circa 2.000 de medici in scolarizare la rezidentiat si vom scoate alte 2.000 de locuri. Pana cand vor aparea acesti medici specialisti, putem sa utilizam in continuare experienta acestor medici”, a spus Nicolaescu.
In sectorul public medicii pot lucra pana la 65 de ani, indiferent daca sunt barbati sau femei, iar daca au gradul de doctor sau statutul de cadru universitar pot lucra pana la 70 de ani.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.