Numai 22% dintre romani poarta centura de siguranta cind sint la volan sau pe locul din dreapta, spre deosebire de nemti, care conduc "legati" in majoritate covirsitoare - 95%.

Studiul a fost facut de IMAS, la cererea Asociatiei pentru promovarea Sigurantei Auto, organizatie care va lansa la vara o campanie de promovare a centurii de siguranta pe bulevardele si autostrazile Romaniei. La actiune mai participa revista Autostrada, prin suplimentul care poarta chiar numele de "Siguranta Auto".

Cercetarea facuta de IMAS plaseaza Romania la coada listei tarilor europene in privinta obiceiului de a purta centura. Incepind cu Germania (prima) si sfirsind cu Grecia (penultima), in toate tarile Europei cetatenii poarta centura de siguranta intre 95 si 45%, dar asta se datoreaza si faptului ca in aceste tari obligativitatea purtarii centurii a fost introdusa cu multe zeci de ani in urma, in timp ce Romania a descoperit procedura abia in 1994.

Intr-un clasament intern al purtatorilor de centuri, moldovenii sint cei mai neglijenti (8%), in timp ce ardelenii sint cei mai constiinciosi (36%). In general, studiul arata ca romanii folosesc centura de siguranta mai mult simbata, cind probabil au si familia in masina, decit in restul saptaminii, cind se deplaseaza in interes de serviciu. Centura de singuranta diminueaza riscul ranirii intr-un accident de circulatie cu 50%.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.