Cursurile de limba, cultura si civilizatie romaneasca s-ar putea organiza in unitatile de invatamint din toate statele membre ale Uniunii Europene. Oferta ar fi de doua ore pe saptamina, iar programa scolara pentru toate nivelurile de invatamint preuniversitar ar urma sa fie aprobata de Ministerul Educatiei, care a realizat acest proiect suspus dezbaterii publice.

“Pina la acest moment s-a manifestat interes pentru astfle de cursuri din partea Belgiei, Portugaliei si Ciprului. Institutul Limbii Romane este pregatit sa implementeze proiectul privind predarea cursului optional de limba, cultura si civilizatie romaneasca si in alte tari, daca vor fi solicitari din partea comunitatilor de romani si daca potentialele gazde ale proiectului vor sustine aceste initiative”, se precizeaza in nota de fundamentare a proiectului.

Cursurile de limba vor fi extinse “pentru a promova cultura si civilizatia romaneasca in mediul institutional, preuniversitar din tari membre ale Uniunii Europene”, explica pentru cotidianul.ro Mihaela Suciu, purtator de cuvint al Ministerului Educatiei. Intentia cursului este si de a asigura copiilor romani care locuiesc in aceste tari pastrarea identitatii lor culturale si sa se faciliteze reintegrarea copiilor de virsta scolara in sistemul educativ romanesc, in cazul revenirii acestora in Romania.

Cursul de limba, cultura si civilizatie romaneasca se finalizeaza cu o Adeverinta de Studii eliberata de Ministerul Educatiei, prin Institutul Limbii Romane, la sfirsitul anului scolar.