Social 1 Aprilie 2008 01:18
Ziua de 1 aprilie reprezinta un prilej de distractie si un motiv foarte bun de a-i pacali pe cei din jur.
Ziua Pacalelilor este o traditie foarte raspandita in intreaga lume. Aparitia obiceiului de a pacali persoanele apropiate de 1 aprilie este pusa pe seama schimbarii calendarului gregorian. Conform acestui calendar, Anul Nou era sarbatorit pe data de 1 aprilie, in loc de 1 ianuarie. In secolul al XVI-lea, pe timpul lui Carol al IX-lea, cand a avut loc schimbarea calendarului, oamenii s-au adaptat foarte greu sarbatorii Anului
Nou in prima zi a lunii ianuarie, mentinandu-se un timp obiceiul de a trimite felicitarile de Anul Nou pe 1 aprilie. O data cu trecerea timpului, acestea au inceput sa fie considerate pacaleli si erau, adesea, insotite de cadouri hazlii. La romani, obiceiul pacalelilor de 1 aprilie este relativ nou, datand din secolul al XIX-lea, desi in comunitatile de sasi si svabi din Romania exista mai demult traditia de a-si face farse de 1 aprilie.
Printre superstitiile legate de aceasta este si faptul ca pacalelile trebuie facute pana in ora 12, altfel vor aduce ghinion pacaliciului. In plus, cei care nu tolereaza cu umor farsele vor avea si ei ghinion. Mai mult, traditia spune ca nu este bine sa te casatoresti pe 1 aprilie pentru ca mariajele nu vor dura, iar barbatul insurat va fi "sub papucul" nevestei pana la sfarsitul vietii.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.