Social 28 Martie 2008 01:25
George Pruteanu, a decedat joi seara, la varsta de 61 de ani, din cauza unui un infarct miocardic. Nascut pe 15 decembrie 1947 la Bucuresti, a fost profesor universitar, politician si critic literar, iar cel mai cunoscut a devenit in momentul in care a inceput sa realizeze, la TVR, emisiunea “Doar o vorba sa-ti mai spun”, program prin care a incercat educarea romanilor cu privire la folosirea corecta a limbii romane
Purtatorul de cuvant al Spitalului Sf. Pantelimon, Mircea Ungureanu, a declarat ca "profesorul Pruteanu a fost internat in urma cu 48 de ore la spitalul nostru, unde a venit pentru o simptomatologie care i-a sugerat un infarct acut de miocard, survenit probabil cu ceva timp in urma si dus pe picioare in momentul internarii. Starea generala era relativ buna, motiv pentru care dansul s-a opus cu vehementa internarii si a fost nevoie de interventia familiei, cumulata cu cea a echipei de garda pentru a-l convinge sa ramana la spital. In cursul zilei de astazi (joi n.r), in jurul orei 20.00, a fost declarat decesul". Ungureanu spune ca Pruteanu acuza dureri puternice in piept si obosea la cel mai mic efort. "Avea toti factorii de risc pentru o asemenea suferinta. Era si un mare fumator. A incercat sa fie activ pe toata perioada internarii", a mai declarata acesta citat de Ziua.


Pruteanu s-a nascut in 15 decembrie 1947, la Bucuresti. Conform Mediafax, a studiat literatura la universitatile din Iasi si Bucuresti, obtinand ulterior un doctorat in filosofie. Incepand din 1972, a scris articole si eseuri pentru diverse reviste literare, printre care Convorbiri literare, Cronica, Romania literara, Contemporanul. Dupa revolutia din 1989, a continuat sa lucreze ca jurnalist si critic literar pentru Expres, Evenimentul Zilei si Dilema. Intre 1995 si 1999, Pruteanu a fost realizatorul unui program zilnic de cinci minute despre folosirea corecta a limbii romane ("Doar o vorba sa-ti mai spun"), care a fost prezentat mai intai la Tele 7 ABC (1995), apoi la ProTV (1995-1996), iar ulterior, cu denumirea "Doar o vorba sat-i mai spun", la TVR1 (1997-1999 si din nou in 2006)

In 1996 a fost ales ca senator de Constanta al Partidului National Taranesc Crestin Democrat in Senatul Romaniei, dar a demisionat in 1998. In 2000 a fost ales din nou, de aceasta data in Bistrita-Nasaud ca membru al Partidului Social Democrat, informeaza Gardianul. In 2003, a demisionat din PSD si s-a alaturat Partidului Romania Mare, candidand pentru Senat din partea Sucevei.


Potrivit Romania Libera George Pruteanu a fost si conferentiar universitar si a predat de-a lungul carierei didactice la Scoala Superioara de Jurnalistica, la Universitatea Ecologica, la Universitatea "Hyperion" din Bucuresti, la Universitatea "Andrei Saguna" din Constanta, la Universitatea "Banatul" din Bistrita si la Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti. George Pruteanu a primit doua premii ale Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania, in 1996 si 1999 si Premiul Media, in 1997.Intre 2005 si 2007 a fost membru al Consiliului de Administratie al TVR.

Potrivit Cotidianul, in calitate de senator, George Pruteanu a initiat o lege extrem de controversata, care ii poarta numele. “Legea Pruteanu” impune ca toate textele publice (inclusiv reclamele) in limbi straine sa contina si traducerea in romana, fiind adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Ion Iliescu in 2004, intr-o varianta modificata, care insa nu mai continea sanctiunile prevazute in proiectul initial.

Pruteanu s-a remarcat, de-a lungul timpului, si ca un acerb critic al industriei de divertisment din Romania, el acuzind programele de calitate scazuta, mai ales prezenta manelelor la televizor, despre care spunea ca sunt "un gunoi”, mai ales pe situl sau .


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.