Social 21 Martie 2008 04:07
O treime din totalul autopsiilor efectuate in Romania sunt realizate n afara institutiilor medico-legale, n conditii mai mult sau mai putin improvizate, din cauza lipsei spatiilor
Informatia a fost furnizata de catre profesorul Dan Dermengiu, directorul general al Institutului National de Medicina Legala (INML) „Mina Minovici“ din Capitala, pentru agentia Mediafax. Declaratia survine dupa ce presa a relatat situatia grava din judetul Suceava, unde medicii legisti din mediul rural fac autopsiile în curtile oamenilor sau chiar în grajduri, sub privirile îngrozite ale rudelor. Jurnalistii suceveni au trimis Ministerului Sanatatii un material în care arata ca unele autopsii sunt facute în curtea familiei decedatului din cauza lipsei mijloacelor de transport al cadavrelor si a conditiilor precare de la morgi.

“Ar fi si greu de imaginat un altfel de mod de desfasurare în conditiile de dotare actuale, când sunt multe servicii de medicina legala judetene care nu au nici mijloace de transport proprii si nici sala de autopsie proprie. Trebuie subliniat ca în foarte multe cazuri -între 20 si 35 la suta - medicii legisti trebuie sa efectueze necropsia asupra unor cadavre prezentând un risc biologic considerabil, cum ar fi TBC activ, hepatita B si C, SIDA, putrefactie avansata, aceasta situatie fiind prea usor uitata de autoritati”, a spus directorul general al INML. Profesorul Dermengiu a explicat ca, în situatii extreme, respectiv zone izolate, unde nu exista spitale în apropiere si nici mijloace de trasport, autopsiile sunt realizate în capela funerara a unui cimitir, a bisericii sau la sediul unor servicii de pompe funebre.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.