Social 11 Martie 2008 23:13
"Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar", adoptat in 2005 si inca in vigoare, contine niste formulari de domeniul patologicului.

Ministrul Invatamantului din anul 2005, domnul psiholog Mircea Miclea, nu-mi era chiar antipatic. Parea credibil cand zdranganea la mandolina despre reforma sistemului, ba chiar editase o carte autobiografica in care spunea ce flacau era odata, cum regula domnisoare si facea pileli. Credeam ca e atipic. Dupa ce am lecturat un "Regulament de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar", adoptat in timpul mandatului domniei sale si aflat in vigoarea si astazi, am ajuns la concluzia ca atat domnul Miclea, cat si ceilalti domni care s-au cocotat dupa el in fotoliul de ministru al Educatiei si Cercetarii (Hardau si Adomnitei) ar trebui sa faca terapie de grup sub supravegherea altui psiholog.

CURAT DECENT. Articolul 111, aliniatul 1 din aiureala asta ne spune sec ca "elevii trebuie sa aiba o comportare civilizata si o tinuta decenta atat in scoala, cat si in afara ei". Am stat si m-am intrebat ce inseamna tinuta decenta in afara scolii. Mi-am si inchipuit ca un elev nu are voie sa umble in chiloti prin casa parintilor lui sau ca trebuie sa faca baie imbracat in frac, daca nu cumva vrea sa fie exmatriculat in urma turnatoriilor unor vecini. Articolul 92, aliniatul 1 e si el plin de profunzime: "In invatamantul primar (clasele I-IV) si in ciclul gimnazial al invatamantului secundar inferior (clasele V-VIII), calitatea de elev se dobandeste in urma solicitarii scrise adresate de parinti sau de tutorii legali catre unitatea de invatamant de stat sau particular. Parintele sau tutorele legal are dreptul de a alege forma de invatamant si felul educatiei copilului minor". Din cate stiam, in Romania, invatamantul de opt clase este obligatoriu. Din poliloghia de mai sus trag concluzia ca un copil nu poate ajunge elev fara cerere scrisa de la parinte. Daca acesta e analfabet, plecat la munca in Italia sau pur si simplu nu are chef sa-si dea odrasla la scoala, habar n-avem ce se va intampla si nici regulamentul nu ne lamureste.

PERLA REGULAMENTULUI. Aliniatul 2 din articolul 111 este ceva naucitor. Din el aflam ca elevul trebuie "sa cunoasca si sa respecte" nici mai mult, nici mai putin decat: "legile statului, prezentul regulament si regulamentul intern, legile de circulatie si cele cu privire la asigurarea sanatatii, normele de tehnica a securitatii muncii, de prevenire si stingere a incendiilor, normele de protectie civila, normele de protectie a mediului". Am cazut pe ganduri si mi-am adus aminte ca atunci cand am intrat in clasa I nu stiam nici Codul Maritim Roman, nici Codul Familiei, ba nici ce prevede articolul 767 litera a din Codul Penal. Si in ceea ce priveste Constitutia Republicii Socialiste Romania, in vigoare in acea perioada, eram deficitar. Cand te faci elev, in prima clasa, se presupune ca habar n-ai sa citesti. Asta ar insemna ca parintii care au progenituri care incep scoala in 2008 sa se apuce sa-si invete copiii inca de pe acum despre dreptul de uzucapiune si ultimele hotarari de guvern ale lui Tariceanu. Ar fi cazul ca Monitorul Oficial sa se tipareasca si intr-o editie cu ilustratii, sub forma de Povesti Nemuritoare, iar Editura Didactica si Pedagogica sa scoata rapid cartea "Atacul chimic pe intelesul celor mici" si brosura "Sa ne jucam protejat in bazinul cu uraniu". Totusi, eu am avut noroc ca nu m-am nascut mai tarziu. Habar n-am ce m-as fi facut daca ministrul confuz in ceea ce priveste stelutele UE ar fi aparut la mine la scoala sa ma intrebe despre legislatia sanitar-veterinara sau cum trebuie depasit un tramvai. Nu as fi stiut, probabil m-ar fi exmatriculat, as fi ramas analfabet si nu mai ajungeam in veci sa lucrez la Jurnalul National.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.