Social 10 Martie 2008 00:45
In urmatoarea suta de ani, Romania va avea temperaturi mai mari cu 5 grade Celsius, ajungand la temperaturi medii anuale specifice zonei tropicale, a avertizat profesorul englez Dudley Shallcross intr-o dezbatare organizata de British Council la sfarsitul saptamanii trecute
Primavara se intoarce spre latitudinile nordice si in multe locuri se va asterne mai devreme decit este normal. Verile vor fi mai calde, toamnele mai blinde, iar iernile viitoare isi vor pierde „muscaturile“ aspre de dupa Pleistocen. Acestea sint o parte dintre concluziile volumului „The Great Warming“, scris de antropologul englez Brian Fagan. Acesta demonstreaza ca schimbarile de climat din secolul XXI au multe in comun cu un precedent istoric, „Perioada calda medievala“, instalata in regiunea Atlanticului de Nord intre anii 800 si 1200, care a modelat societatile de-a lungul globului, afectind prin secete prelungite vestul Statelor Unite sau generind cel mai uscat climat din Africa de Est, se arata pe editia online a publicatiei „Christian Science Monitor“. Ducand cititorii inapoi in aceste timpuri, dar si in „Mica era glaciara“, antropologul spune ca „istoria arata cum seceta poate destabiliza o societate si poate duce la colapsul ei“.

„Perioada calda medievala“ a fost o vreme in care agricultura s-a dezvoltat rapid, aducind prosperitate europenilor. In alte parti insa, lipsa ploilor si surplusul lor au adus cu ele foame, epidemii de ciuma si razboaie, informeaza Cotidianul. Aceasta „transa“ de incalzire globala a fost urmata de „Mica era glaciara“, care a durat din 1300 pina la mijlocul secolului al XIX-lea si a readus frigul in Europa si America de Nord. De atunci, temperatura globala medie a inceput sa creasca incet, dar hotarit, fiind acompaniata de salturi uriase ale productiei agricole si de sporirea populatiei umane. Astazi, expertii in probleme climatice sustin ca, in ultimii 20 de ani, temperatura a inregistrat o crestere alarmanta si se asteapta una si mai mare. Antropolog de meserie si profesor la Universitatea din California, Brian Fagan vede in sezoanele de recolta si tiparele climatice un prolog pentru un viitor apropiat confruntat cu problema apei. Autor al best-sellerului „The Little Ice Age“, Fagan atrage atentia asupra a ceea ce el numeste „elefantul tacut din camera“: seceta. Pe masura ce calotele glaciare se topesc si ghetarii dispar, generind cresterea nivelului marilor, regiunile costale de ses ar putea fi intr-adevar inundate, aducind cu sine milioane de refugiati din calea naturii. Scenariul nu este bazat doar pe modele compute-rizate sofisticate, ci si pe schimbarile de climat de acum 500 de ani din Arctic, Europa, China, emisfera sudica si America.


Adevarul
precizeaza ca solutia cea mai eficienta in stoparea cresterea temperaturilor in Romania este folosirea eficienta a surselor energetice regenerabile. Aceasta consta in construirea de cladiri cu sisteme de incalzire bazate pe energie regenerabila proprie si schimbarea masinilor cu unele mai putin poluante. „Stiu ca ati avut o vara foarte fierbinte anul trecut. Dar inchipuiti-va cum ar fi cu cinci grade Celsius in plus", a spus profesorul Shallcross, directorul departamentului de Chimie Atmosferica de la Universitatea din Bristol.

Expertul britanic considera ca nivelul dioxidului de carbon din atmosfera a fost constant pentru mai multe sute de ani. Modelarile computerizate arata insa ca in ultimii 30 de ani s-au produs cele mai multe schimbari de temperatura. Profesorul englez sustine ca exista un proces natural de schimbare a climei, dar oamenii contribuie si ei foarte mult la cresterea gazelor cu efect de sera din atmosfera.

Sambata, 8 martie, a avut loc o dezbatere organizata de Consiliul Britanic, la Academia Romana privind schimbarile climatice, rezultat al gazelor cu efect de sera generate de activitatea umana, dezbateri care au avut ca scop o mai buna intelegere a fenomenelor extreme inregistrate in ultimii ani.

Tabara care sustinea ca omul este principalul vino­vat pentru incalzirea globala a fost reprezentata de climatologul Roxana Bojariu, unul dintre autorii principali ai raportului Grupului Interguvernamental Pentru Studiul Schimbarii Climei. Aceasta a aratat ca gazele cu efect de sera generate din activitatile umane influenteaza negativ clima. „Omul vine sa concureze geologia, devine actor in ciclurile geologice", a spus in discursul sau Roxana Bojariu.

Potrivit Green Report, de cealalta parte s-au aflat scepticii care nu considera ca incalzirea globala este neaparat cauzata de comportamentul uman, prezentarile fiind facute de Dr. Claudia Sliwinski, cercetator la Institutul National de Geologie si Geoecologie Marina GEOCOMAR din Bucuresti si de catre Dr. Mirela Voiculescu, fizician.Cele doua prezentari au aratat tendintele naturale de incalzire si racire a climei. "Natura climatului este schimbarea. Daca nu se schimba, avem o planeta moarta", a subliniat Mirela Voiculescu.

Evenimentul a continuat cu o serie de intrebari din partea celor prezenti si raspunsuri ale expertilor si a fost moderata de catre Gabriel Giurgiu, moderator TVR. La finalul evenimentului a avut loc o lansare inedita de carte a British Council, "Feeling the presure, poetry and science of climate change", care contine lucrari ale poetilor britanici pe teme de schimbari climatice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.