Mircea Cartarescu, Anamaria Marinca si Oltchim Rimnicu Vilcea sint cativa dintre laureatii lunii ianuarie ai proiectului „Zece pentru Romania'.

Finalizarea trilogiei „Orbitor“, care s-a bucurat deja de apreciere unanima atit in Romania, cit si in Germania, i-a adus lui Mircea Cartarescu voturile breslei din care face parte: scriitorul a primit laurii lunii ianuarie din partea Juriului National, care contribuie in acest an la desemnarea personalitatilor din selectul grup „Zece pentru Romania“. Timp de zece luni, fiecare dintre cele zece categorii isi va numi, luna de luna, virfurile in asteptarea verdictului final, dat pe 15 decembrie, in cadrul galei devenite deja traditie, care va fi organizata de Realitatea TV la Ateneul Roman, dupa cum precizeaza Cotidianul.



„Nu vrem sa parem avocati ai acestora, ci doar sa trezim interesul publicului de a-i redescoperi. Toata lumea are nevoie de literatura, doar ca unii nu-si dau seama. In Romania e suficient sa ne uitam pe strada dupa fetele oamenilor pentru a vedea cine citeste si cine nu citeste“, a declarat in cadrul conferintei de presa de ieri Alexandru Stefanescu, care saluta totodata reintroducerea categoriei scriitorilor dupa o absenta de un an. Criticul literar va fi in acest an membru al juriului pentru breasla scriitorului alaturi de Dan C. Mihailescu si Daniel Cristea-Enache. Anamaria Marinca si Laura Vasiliu, recompensate peste masura pentru rolurile din „4, 3, 2“, au fost desemnate actorii lunii trecute de catre Ducu Darie, Florin Zamfirescu si Adela Marculescu, trioul de jurati ce va superviza „divizia“ Actori din acest an. La categoria Interpreti vocali, luna ianuarie i-a suris lui Nelly Miricioiu, soprana intrunind sufragiile Juriului National pentru rolul principal din opera „Adriana Lecouvreur“ de Francesco Cilea, jucata la studioul „Mihail Jora“ al Radiodifuziunii Romane.

Proiectul 10 PENTRU ROMANIA porneste in anul 4 de activitate. Echipa isi propune sa aduca valorile in fata publicului si sa faca o diferentiere intre notorietate si calitate, arata Realitatea. Surprizele desigur nu lipsesc, doua noi categorii au fost introduse: cel mai iubit roman si cea mai iubita romanca.

Potrivit realizatorului Mihai Tatulici, 10 PENTRU ROMANIA a inceput anul acesta din februarie, cu o institutie noua numita Bursa Valorilor Romanesti: "Asta inseamna ca in fiecare luna un juriu national, zicem noi, de prestigiu, defineste concret la fiecare categorie un om al lunii."


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.