In timp ce patronii de cluburi si organizatorii de targuri exploateaza financiar zilele de Sfantul Valentin si Dragobete, muzeele incearca sa le reaminteasca romanilor de traditia asa-zisei sarbatori a indragostitilor
"Lupta intre cei doi se da la oras, unde comercialul detine suprematia, insa Dragobetele are la dispozitie cele mai eficiente arme sa revina in prim plan: afinitatea culturala si precedentul sentimental", asigura istoricul Adrian Majuru.

Steaua Dragobetelui, pe care romanii il serbeaza pe 24 ianuarie, a inceput sa apuna in urma cu 50 de ani, cand, la fel ca si Craciunul si alte sarbatori traditionale, a fost trecut „la index". Dupa 1989, satul romanesc traditional aproape ca disparuse, asa ca Dragobetele a revenit doar in zonele mai putin atinse de influentele occidentale.

„Acum se confrunta doua fenomene culturale: unul traditional si altul importat. Publicul este receptiv la traditii, se vorbeste destul de multe despre acestea, asa ca batalia intre cele doua sarbatori se va da in mediul urban", a mai spus Adrian Majuru. Revenirea Dragobetelui este sustinuta in special de institutiile culturale. La Muzeul Satului, in fiecare an, bucurestenii sunt invitati sa isi aminteasca de traditii.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.