Regizorul Mircea Daneliuc a scos pe piata un film despre Romania smenarilor si a fraierilor care le fac viata usoara dintii
Actiunea filmului e plasata in Moldova, numita de Daneliuc „cea mai saraca regiune din Uniunea Europeana“. Locuitorii disperati ai unui sat prafuit si sarac devin clientii unui smecheras cu ghiul, Maricel, interpretat de Rica Raducanu, care le vinde iluzii cu iz occidental: joburi de capsunari pentru femei si batrini sau angajari in legiunea straina pentru barbatii tineri. Totul se petrece pe fundalul gripei aviare din care stie sa traga foloase acelasi „baiat destept“, Maricel. Tinerii incep sa se antreneze pentru „supravietuire“, desi, in fond, dupa cum remarca unul mai istet, „toata viata nu am facut altceva decit sa supravietuim“, femeile si batrinii culeg clopotei pe post de capsune si fac un curs intensiv pentru a ajunge culegatori specialisti, iar in timpul liber practica toti sportul national, furtisagul marunt de orice si de oriunde. Romania rurala este sufocata de praf si de gunoaie si pare un depozit de trente, de fiare vechi si de iluzii. Singurul personaj care ajunge in Occident se intoarce in sicriu de plumb si cu organele furate. Imaginea puternic virata in galben sporeste senzatia de lume bolnava cronic.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.