Consumatorii vor alege tot mai mult produse naturale cultivate de producatori locali, dar si mancaruri fara conservanti sau aditivi, sustin expertii americani

Anul 2008 ar trebui sa fie cel al alimentatiei „etice“, sustin expertii de la American Dietetic Association, citati de site-ul medical WebMD. Supele, salatele, fructele si cerealele integrale sunt doar o parte din alimentele sanatoase pe care consumatorii le vor alege din ce in ce mai mult. La polul opus se afla produsele nesanatoase, asa cum sunt cele care contin conservanti, indulcitori sau arome artificiale. Romanii sunt departe de a intra in trend: majoritatea prefera produsele de import, nu citesc lista cu ingrediente de pe alimente si cei mai multi mananca inca foarte sarat.

1. Se cer alimentele ecologice si „locale“. Consumatorii vor sa stie tot mai multe lucruri despre alimentele pe care le consuma: unde au fost preparate, ce ingrediente contin, cum au fost ambalate, sustin expertii americani. „Alimentele ecologice nu sufera un proces de conservare chimica. Este vorba despre fructe, legume proaspete si carne, dar nu mezeluri. Mezelurile contin aditivi alimentari, iritanti daca sunt in cantitati prea mari“, explica Julieta Cristescu, medic primar diabet si boli de nutritie la Institutul „N. Paulescu“, din Bucuresti.

In SUA, se estimeaza ca multi oamenii vor prefera sa cumpere alimente de la producatorii locali si sa fie mai atenti la produsele de import. Nu acelasi lucru se intampla si in tara noastra. „Romanii sunt fascinati in continuare de branduri. Tot ce vine din afara reprezinta standardul maxim pe care au dorit sa-l atinga“, afirma Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

2. Probiotice pentru digestie. Consumatorii inteleg mai bine acum ca anumite bacterii adaugate in alimente le pot imbunatati digestia. Nu este vorba doar despre iaurturi, ci si de alimente precum ciocolata, sustin cercetatorii americani. In Romania, multi nu stiu ce sunt aceste produse. „Multe persoane le confunda cu tot felul de facaturi“, sustine Mencinicopschi. „Probioticele contin microorganisme ce favorizeaza o fermentatie deosebita, care permite o digestie corespunzatoare a altor produse alimentare. Probioticele pot fi consumate si de tineri, si de batrani si sunt bine tolerate“, explica Julieta Cristescu.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.